hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko otkrio karte: Vrijeme je za ‘robusno angažiranje’ u BiH

Valentin Inzko otkrio karte: Vrijeme je za ‘robusno angažiranje’ u BiH

27 Decembra
06:23 2020

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko potvrdio je u subotu kako se može očekivati jače angažiranje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlji najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Njemačka.

“Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Njemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana”, kazao je Inzko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV), prenosi Hina.

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mjestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslijediti konzervativni njemački političar Christian Schmidt a on bi trebao predvoditi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama priječe svaki napredak u BiH.

Inzko nije direktno potvrdio kako će ga naslijediti Schmidt no kazao je kako definitivno potrebna “robusna politika” međunarodne zajednice u BiH. Optimističan je kako će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsjednika SAD uskoro preuzima Joe Biden a on i njemačka kancelarka Angela Merkel dijele slično viđenje stanja u BiH.

“Sada imamo novu konstelaciju: Biden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata a Angela Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija”, kazao je Inzko.

Vidljivi rezultati

Ocijenio je i kako je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu mijenjati već dalo rezultate jer je nakon ultimatuma kojega je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama a ostavku je dao i predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija blizak Miloradu Dodiku.

“Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom no to je odluka Vijeća za provedbu mira (PIC)”, kazao je austrijski diplomat.

Kazao je i kako je već pripremio prijedlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Prijedlog je sačinjen po uzora na onaj kojega ima Austrija i koja strogo sankcionira negiranje holokausta.

Taj će prijedlog biti proslijeđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početkom januara. Ne bude li to moguće, Inzko je najavio kako će se nakon toga “razmišljati o daljim koracima” čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku