hamburger-icon

Kliker.info

Valentin Inzko : Otcjepljenje Republike Srpske nije realno

Valentin Inzko : Otcjepljenje Republike Srpske nije realno

13 Novembra
07:01 2013
Visoki predstavnik Valentin Inzko poručio je kako izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića o mogućem otcjepljenju RS „uopšte nisu realne“.Inzko je nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a, kojem je predstavio svoj izvještaj o Bosni i Hercegovini, dao intervju Al Jazeeri te se branio kako je spominjanjem Dodika i Radmanovića „samo citirao političare“, rekavši kako to što su rekli „nije ništa novo“.„Član Predsjedništva Radmanović je rekao da bi, ako polovina članova UN-a priznaju Kosovo, mogao doći i trenutak za referendum u RS i dodao da je to njihova zvanična politika, no to nije predviđeno ni u Dejtonskom sporazumu, kojeg su potpisali i Beograd i Zagreb, niti je to realno“, rekao je Inzko.Na upit zašto time daje prostora i reklamira Dodika i Radmanovića na toj temi, odgovorio je samo kako je to „stvar izvještaja“.„Ništa ne uveličavam, niti bagateliziram. Izvjestio sam samo kakva je situacija i ne može se neke stvari zataškati. Ako su se desile, moraju se uzimati kakve jesu“, rekao je Inzko i ponovio kako su sve članice Vijeća sigurnosti potvrdile integritet i suverenitet BiH.

Snažnija uloga EU

Nije htio komentirao nagađanja o ustavnim promjenama, budući da se političari ne mogu dogovoriti, te špekulacije o tome kako bi se neka od velikih sila, konkretno Njemačka ili SAD, mogla uključiti u cijelu priču i inzistirati na neizravnom izboru članova predsjedništva.„Njemačka je uvijek bila zainteresirana i intenzivnije gleda kako se razvijaju stvari na Balkanu, no treba dozvoliti da se formira njemačka vlada. Imamo još 12 mjeseci od izbora i naravno da se rješava izborni zakon. Treba upotrijebiti to vrijeme u korist građana i ugleda BiH, ali i ugleda političke elite“, smatra Inzko.Po njemu, treba riješiti pitanje građana koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda u BiH, a procjenjuje se kako ih je i do pola milijuna, te napominje kako su i oni građani koji imaju pravo birati i biti birani.„Priča se više o rješavanju ‘pitanja Komšić’, nego o ‘presudi Sejdić – Finci’.

U prvom planu jeste presuda, a ako se u tome može riješiti i pitanje hrvatskog člana Predsjedništva tim još bolje“, rekao je Inzko.Kad je odgovornost u pitanju, rekao je kako „svi snose odgovornost – veće stranke veću, a manje manju odgovornost, baš kao što i međunarodna zajednica nosi svoju odgovornost“,  te podsjetio kako su strani faktori prije sedam godina odlučili kako se „trebaju naći domaća rješenja, a lokalni političari da se više dogovaraju uz sve manje prisutnosti međunarodnih faktora“.„Posljednjih sedam godina došlo je do stagnacije, došlo do pomaka koji idu u rikverc, kako kažu u BiH, pa međunarodna zajednica razmišlja o tome kako da reagira na drugačiji način. Zbog toga što je došla nova politika domaćih rješenja i dogovora, bilo je mnogo manje intervencija i redukcije snage visokog predstavnika. Došlo je do jačanja ureda EU i u budućnosti će biti malo manje Dejtona, a malo više Brisela, odnosno više specijalnog, a manje visokog predstavnika“, najavio je Inzko.

Neće posezati za ‘bonskim ovlastima’

Napomenuo je i kako su sva izaslanstva članica Vijeća sigurnosti UN-a složila kako postoji određeni napredak situacije u cijeloj regiji, slikovito prenoseći kako „i s lijeve, i s desne strane ima napretka, samo ga u BiH nema i samo BiH zaostaje“.
Kad su u pitanju tzv. bonske ovlasti, kojima visoki predstavnik međunarodne zajednice, među ostalim, može smijeniti bh. političare, podsjetio je kako su do sada korištena čak 800 puta i da je u 180-190 slučajeva političari bili smijenjeni, među njima i tri državna predsjednika.„Sad je raspoloženje takvo da je to vrijeme prošlo i da je važnija strategija dogovoranja. Nije više vrijeme da se sklanjaju političari, iako taj instrument postoji još uvijek“, poručio je Inzko.Na kraju razgovora za Al Jazeeru osvrnuo se i na uspjeh bh. nogometaša, koji su izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, rekavši i kako su to pozdravili i u UN-u – „ne u smislu nogometa, nego u tome da ima sposobnih ljudi koji mogu biti među najboljima u svijetu“.

Izvještaj pred UN-om
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko prethodno se obratio Vijeću sigurnosti UN i predstavio svoj deseti, a ukupno 44. izvještaj generalnom sekretaru UN-a, o situaciji u vezi s provedbom mira u BiH.On je obavijestio Vijeće sigurnosti kako je period od 20. aprila do 21. oktobra ove godine u znaku političkog zastoja, podrivanja vladavine prava i osporavanja suvereniteta i integriteta države, što je onemogućilo postizanje značajnijeg političkog i ekonomskog napretka u BiH.Inzko je naglasio kako međunarodna zajednica i dalje pruža podršku BiH kao cjelovitoj i jedinstvenoj zemlji.„Javnost u BiH je shvatila nešto što neki od lidera nisu, a to je kako je demokratija nešto što se ne treba provoditi svake četiri godine, odnosno u vrijeme izbora već i u periodu između“, kazao je Inzko.

Uplitanje u pravosuđe
On je, među pozitivnim stvarima, istakao kako je BiH uspjela obaviti popis stanovništva, prvi od 1991. godine.Visoki predstavnik međunarodne zajednice dobar dio govora odvojio je na situaciju u bh. entitetima.„I dalje sam zabrinut zbog situacije u (bh. entitetu) Republici Srpskoj gdje se nastavlja uplitanje u rad i retorika protiv državnih pravosudnih institucija. Usvojen je novi set zaključaka protiv pravosuđa na državnom nivou. U Federaciji BiH se nastavlja neslaganje stranaka i Vlade i zbog toga je prisutna neefikasnost koje nema u RS“, rekao je Inzko.

Vitalna uloga
Kada je riječ o budućim rizicima za BiH, Inzko je istakao stavove iz RS o raspadu BiH.„Zabrinut sam zbog stalnih izjava iz RS kojima se zagovara raspad BiH kao države. Predsjednik RS (Milorad Dodik) je i dalje kritičar teritorijalnog integriteta BiH, protiv kojeg je nedavno govorio i istakao želju da povede entitet u nezavisnost. Pitanje referenduma o nezavisnosti RS istakao je i član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.“Inzko je rekao kako će stalno prisustvo međunarodne zajednice „i dalje igrati vitalnu ulogu kako bi javnost bila sigurna u opstanak države“. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku