hamburger-icon

Kliker.info

Vahid Hećo o Aluminiju : Agencija za privatizaciju mora raspisati javni tender

Vahid Hećo o Aluminiju : Agencija za privatizaciju mora raspisati javni tender

20 Decembra
08:37 2006

  

– Iz početnog bilansa mora se isknjižiti poljoprivredno zemljište, jer ono ni po kojem zakonu ne može biti predmet prodaje. To mogu biti samo građevinske ili industrijske parcele. Također, APF mora ispoštovati Zakon o privatizaciji FBiH i za "Aluminij" raspisati otvoreni javni tender, a ne pozivni – kaže Hećo.
Obrazlaže da će jedino raspisivanje javnog tendera koliko-toliko ispraviti veoma nisku cijenu od 150 miliona maraka koja je u početnom bilansu navedena kao vrijednost "Aluminija". – Početni bilans utvrđuje uprava "Aluminija" i, nažalost, država nikada nije učestvovala u upravljačkim strukturama te kompanije. Stoga sam i njima uputio dopis da se u Nadzorni odbor "Aluminija" uključe predstavnici države u skladu s novoutvrđenom vlasničkom strukturom, prema kojoj Federaciji pripada 44 posto, dioničarima isto toliko, a 12 posto je udio TLM-a Šibenik – kaže Hećo.On je jučer sa svime zvanično upoznao i federalnog premijera Ahmeta Hadžipašića, koji se, prema Hećinim riječima, složio da "Aluminij" treba ići na javni tender za privatizaciju i da se mora postupati u skladu sa Zakonom o privatizaciji.- Ja sam ukinuo ono što nije u skladu sa zakonom i APF to mora ispoštovati. Onaj ko je napravio grešku, mora je što prije ispraviti. Od mene ništa ne zavisi i moje ministarstvo će dati prolaz nastavku procesa kada rješenje o početnom bilansu bude usklađeno sa zakonom – zaključuje Hećo. 
 

Predsjednik Sindikata bivših radnika "Aluminija" Mujo Hodžić jučer je Heći uputio oštro intonirano otvoreno pismo, izražavajući nezadovoljstvo zbog njegove posljednje odluke i optužujući ga da ne radi u interesu radnika. Međutim, Hećo izražava sumnju da se i Hodžić našao u "onoj ekipi koja ne misli dobro radnicima": – On treba stati pred ogledalo i upitati se šta je ostalo od onog Muje od prije deset godina i njegovih moralnih kvaliteta, kada je bio istinski zaštitnik obespravljenih radnika "Aluminija". Njegov problem je da sada dokaže kako i zašto je promijenio priču. Ovaj ministar ne štiti samo interese radnika nego i države. Prema tome, ovaj ministar nije protiv prodaje "Aluminija" i obeštećenja radnika, ali je protiv rasprodaje državnog bogatstva za sitne pare.  

Agencija za privatizaciju protiv Hećine odluke  

Hamdija Kulović, pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju FBiH, koji je ispred Vlade FBiH zadužen za provedbu procesa privatizacije "Aluminija", ne slaže se s ministrom Vahidom Hećom, tvrdeći da kod prodaje ovog kombinata nije moguće primjenjivati Zakon o privatizaciji.- Odnosno, Sporazum o "Aluminiju" kao specifičnoj firmi usvojen je u Parlamentu FBiH, a potom su donesene i izmjene Zakona o privatizaciji kojim je omogućena ovakva vrsta privatizacije. U "Aluminiju" se prodaje zajedno i državni i privatni kapital i to je stvar koja ne može biti drugačije urađena – kazao nam je Kulović.Također, on je ustvrdio da ništa nije sporno ni kod poljoprivrednog zemljišta za koje "Aluminij" trenutno prikuplja dokaze o vlasništvu i ukoliko dokaže da ono pripada toj firmi, zemljište će biti predmet privatizacije. U suprotnom, neće se ni prodati, a Kulović je još ustvrdio i da je to uobičajena praksa kod prodaje svih preduzeća.
– Što se tiče spiska dioničara, on ne postoji, jer emisija dionica nikada nije ni vršena. Ako bi išli po tom spisku, onda bi se utvrdilo da radnici imaju 64,5 posto vlasništva i to bi bila sasvim nova situacija. Sporazumom između Vlade i "Aluminija" utvrđeno je da je državni kapital 44 posto i isto toliko dioničarski – dodao je Kulović. 
 

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku