hamburger-icon

Kliker.info

Vahid Hećo: Bez javnih investicija ćemo propasti!

Vahid Hećo: Bez javnih investicija ćemo propasti!

12 Decembra
06:57 2008

Narednog utorka Vlada FBiH u Sarajevu će organizirati forum o uticajima globalne recesije na ekonomski razvoj Federacije i na Vladine razvojne projekte. Osnovni cilj ovog skupa, na koji je pozvano oko 300 ekonomskih stručnjaka i nosilaca političkih funkcija, je da se ponudi odgovor kako prevazići probleme koji se očekuju naredne godine.Vahid Hećo, ministar

 energetike, industrije i rudarstva FBiH, smatra da je jedini način da se prebrodi ekonomska kriza pokretanje investicija u sektoru energetike i infrastrukture.

Politički obračuni        – Da smo prije godinu dana, kada je predloženo, krenuli u posao izgradnje energetskih objekata, sigurno ne bi morali strahovati od posljedica globalne krize – rekao je Hećo.On stoga poziva da se konačno u Parlamentu FBiH potvrdi odluka o izboru strateških partnera za gradnju osam energetskih objekata, što je projekat vrijedan oko sedam milijardi maraka. Hećo smatra da nema potrebe da se donosi poseban zakon o ulaganjima u energetski sektor, što zvanično traži SDA, «jer on ne bio donio ništa što postojeći propisi već ne predviđaju».- To je samo još jedan način da se cijeli ovaj postupak odugovlači. Nažalost, kod nas se vode politički obračuni preko ovog projekta sa velikim obmanama. Ovdje nema privatizacije i ulaska u vlasništvo. Svi objekti će biti državni, uloženi novac vratit ćemo isporukama struje. Za državu nema rizika i javno pozivam sve koji mogu naći partnera da ovo prihvati da ga dovedu i dobit će posao – kaže Hećo.

Otkazivanja poslova          On ističe da domaće kompanije već dobivaju otkaze brojnih poslova zbog svjetske krize. Najveći udar od državnih firmi trenutno trpi "Hidrogradnja" u kojoj je zaposleno oko 1.300 radnika koji su skoro bez posla. Hećo kaže kako je dogovorio saradnju "Hidrogradnje" sa jednom turskom firmom na zajedničkim projektima u Turskoj, Libiji, ali i BiH.

– Međutim, bez pokretanja javnih investicija u BiH, i firme za koje se mislilo da će biti oslonac u njihovoj realizaciji će propasti, a radnici ostati bez posla – upozorava Hećo.  

Izgradnja puteva      Pored projekata iz energetskog sektora, na forumu će biti predstavljeni i projekti izgradnje putne infrastrukture.

Izet Mehinagić, pomoćnik ministra saobraćaja i komunikacija FBiH, kaže da se vode pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj oko dobivanja kredita od oko milijardu KM za gradnju autoputeva. Također, u toku je tender za odabir partnera u gradnji autoceste Zenica – Mostar. Novcem od kredita planira se i gradnja autoputa Tuzla – Orašje, te obnova i gradnja željezničkih pruga. U Vladi vjeruju da pokretanjem ovih projekata u idućoj godini mogu odgovoriti na posljedice globalne recesije i tako spasiti domaću ekonomiju.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku