hamburger-icon

Kliker.info

Vahid Halilhodžić : Regionalna liga bila bi fašistima prilika za iživljavanje

Vahid Halilhodžić : Regionalna liga bila bi fašistima prilika za iživljavanje

22 Decembra
07:01 2012

Vahid Halilhodžić, bh. nogometni stručnjak, proglašen je trenerom godine u Alžiru. Popularni Vaha već više od godinu dana sa velikim uspjehom predvodi reprezentaciju Alžira, što je prepoznato od strane tamošnjih medija i sportskih radnika.To je bio povod da pozovemo Halilhodžića, koji trenutno boravi u Lilleu, a razgovarali smo o Afričkom kupu nacija, o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, našoj nogometnoj ligi…

SC: Proglašeni ste trenerom godine u Alžiru. Koliko Vam znači ta nagrada?
Halilhodžić: Ja svoj posao radim korektno i konkretno i to je moja poruka. U svakom slučaju, bolje je dobiti nagradu, nego kritiku, mada, uvijek će biti ljudi koji ne misle tako i koji imaju drugačije mišljenje.

SC: Selekcija Alžira nalazi se u "grupi smrti" na Afričkom kupu nacija, gdje ćete koplja ukrstiti s Tunisom, Obalom Slonovače i Togom. Kolike su šanse za prolazak u naredni krug takmičenja?
Halilhodžić: Dobili smo najtežu grupu, to je sigurno. Očekuju nas velika iskušenja, jer 95 posto mojih igrača nikada nije igralo ovako veliki turnir. Neiskusni smo i mladi, ali jednako toliko ambiciozni.

SC: Imat ćete priliku ponovo se susresti sa reprezentacijom Obale Slonovače, gdje ste proveli jedan dio trenerske karijere. Da li ćete imati dodatni motiv?
Halilhodžić: Nema toga. To je ekipa sa najboljim pojedincima, ali i timom ukupno gledano. Oni imaju posebne motive, jer ovo je zadnja prilika Drogbinoj generaciji da se okiti titulom. Jako kvalitetna reprezentacija, kao što sam i rekao.

SC: Poslije utakmice sa Bosnom i Hercegovinom, rekli ste da je naša reprezentacija među najboljim u Evropi. Stojite li zaista iza tih riječi?
Halilhodžić: Naravno. Bosna i Hercegovina je među deset najboljih reprezentacija u Evropi. Bila bi velika šteta sada ne ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo. Velika je šansa i treba je iskoristiti.

SC: Pratite li fudbal u Bosni i Hercegovini i vjerujete li u bolje dane za naše klubove?
Halilhodžić: Koliko mogu, pratim. U budućnosti očekujem da to bude malo bolje, da klubovi naprave i neki evropski iskorak. Inače, sve ekipe iz bivše Jugoslavije svake godine trebale bi imati predstavnika u evropskim takmičenjima. Istina, situacija je ekonomski teška, prodaju se bolji igrači u veće klubove. Međutim, ja sam optimista, jer zaista uvijek ima talenata i fudbalera koji se izdvoje.

SC: Podržavate li ideju regionalne lige? Da li je došlo vrijeme da u jednoj ligi ponovo gledamo Sarajevo, Željezničar, Dinamo, Hajduk, Partizan, Zvezdu…?
Halilhodžić: Nije još došlo vrijeme za to. Bila bi to prilika fašistima da se iživljavaju i da liječe svoje frustracije. Mnogi su namazani ratnim bojama, pa mislim da se fudbal ne bi trebao miješati u to. Emir Ćatović (SC)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku