hamburger-icon

Kliker.info

Uznevjerena očekivanja : Propao dogovor radnika i vlasti, nastavljaju pješke ka Hrvatskoj !

Uznevjerena očekivanja : Propao dogovor radnika i vlasti, nastavljaju pješke ka Hrvatskoj !

26 Decembra
15:17 2014

poruka34Uprkos najavama da će se vratiti ako vlada uplati jednokratnu pomoć svi radnici propalih tuzlanskih preduzeća Aide”, “Dite”, “Konjuha” i Livnice čelika nastavili su put ka granici sa EU. Put na koji su krenuli u srijedu pješice prema prijelazu Orašje, na granici sa Hrvatskom, ne namjeravaju okočati, jer ih je Vlada, kažu iznevjerila. Mujo Gavranović iz sindikata Konjuha za RSE kaže kako su prihvatili ponudu Vlade, ali da su ih opet iznevjerili.

“Oni su otišli da obavljaju svoje vjerske obaveze, a nas ostavili da do ponedjeljka čekamo uplatu. Mi to ne možemo prihvatiti i krenuli smo ka granici”, javio je Gavranović.Premijer kantona u ostavci Bahrija Umihanić ranije je naveo kako je dogovoreno da se tokom dana donesu “odluke koje će vjerovatno ići ka tome da se radnicima ove četiri firme koje se nalaze u Ormanici omogući isplata 150 eura, što je neoporezivi dio i tražimo mogućnost da se 50 eura isplati u porodičnim paketima.”

Kako bi se transakcija novca “legalizirala” prijedlog je bio da se on uplati na račun Crvenog križa, jer zakonski nije moguće pomoć radnicima uplatiti novac preko sindikalnih računa, što su tražili.Da su ispunili obećanje 260 radnika koji su krenuli ka granici kako bi u nekoj od zemalja zatražili azil, zbog nebrige vlasti za njihove probleme, mogli su se vratiti nazad.Međutim, sedam radnika tuzlanske tvornice obuće “Aida” nije prihvatilo ponudu, te su nastavili put. Jedan od njih je I Hasan Užičanin koji smatra da jednokratna pomoć nije rješenje.

“Nije problem prihvatiti pomoć, ali kako ćemo živjeti od januara. Mi tražimo posao. Da kad se vratimo u Tuzlu živimo i radimo.”Gavranović kaže da se više oni ne mogu zaustaviti osim “ako Skupština podnese ostavku i svoje mandate vrate nazad građanima.”“Samo nas tako mogu vratiti i onda ne moraju ništa ni da nam uplaćuju”, kategoričan je Gavranović.Radnici su, kažu izmoreni i ne znaju kada bi mogli stići na granicu, niti šta ih čeka. Navode kako imaju informacije da Hrvatska neće spriječiti njihov ulazak.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku