hamburger-icon

Kliker.info

Uznemirujuće snimke iz zapadnog dijela Mosula : U zrak dignuo dron i ono što je vidio zapanjilo je sve (VIDEO)

Uznemirujuće snimke iz zapadnog dijela Mosula : U zrak dignuo dron i ono što je vidio zapanjilo je sve (VIDEO)

01 Maja
19:01 2017

Irački komandant  očekuje da će u maju  njegove snage u potpunosti kontrolirati Mosul, usprkos otporu boraca Islamske države (IS) u gusto naseljenoj četvrti starog grada, prenosi  Reuters.

Bitka bi trebala biti okončana u “najviše tri sedmice “, kazao je načelnik glavnog stožera, general pukovnik Otman al-Ghanmi. SAD-om predvođena koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku  ofenzivi iračke vojske na Mosul, najveći grad na sjeveru Iraka koji je pao u ruke sunitskih muslimanskih boraca u junu  2014.

IS je izgubio veći dio grada od početka ofenzive u oktobru  prošle godine i sada se nalazi u okruženju u sjeverozapadnim četvrtima, uključujući i povijesni stari grad. UN procjenjuje da u tom području ima još oko pola miliona  ljudi, od čega 400.000 u starom gradu.

CNN je u međuvremenu objavio video koji najbolje svjedoči o tome što se događa u zapadnom dijelu grada. Jedan fotoreporter je kamerom snimio i dijelove grada koje još kontrolira ISIS, a dramatični prizori srušenog grada i mrtvih džihadista na ulicama šokirali su mnoge.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku