hamburger-icon

Kliker.info

Uzavreli Sandžak : Kordoni žardarmerije obezbjeđivali reisa Cerića i razdvajali vjernike u Tutinu

Uzavreli Sandžak : Kordoni žardarmerije obezbjeđivali reisa Cerića i razdvajali vjernike u Tutinu

18 Maja
20:13 2009

 Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić poručio je vjernicima u Tutinu da "ne postoji sila koja će ih razdvojiti od Bosne". Mi smo jedno, nema sile koja će nas razdvojiti. Ja sam do sada mislio da se u Srbiji ne krše prava muslimana, ali sam se danas u Tutinu uvjerio da to nije baš tako", rekao je Cerić pred nekoliko stotina vjernika u dvorištu centralne džamije u Tutinu. Taj skup održan je u centralnoj džamiji, uz veliko obezbjeđenje policije i žandarmerije, jer je riješenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske uprave zabranjen ranije najavljeni doček na gradskom trgu iz bezbjednosnih razloga.

 Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocjenio je da današnja slika Tutina govori više od riječi. "Ulice Tutina danas su dekorisane kordonima policije, ova slika je namjenjena nekom drugom, a ne nama. Mi nismo ljudi koji će prodati jveru za večeru i nećemo silom odgovarati na silu, jer slabost je odlika ekstremista", rekao je Zukorlić vjernicima.On je dodao da će se Bošnjaci zalagati za put Srbije ka Evropskoj uniji. "Ovo je naša domovina, naš Sandžak i naša Srbija i mi ćemo se zalagati za njen evropski put", istakao je Zukorlić. Njihovo obraćanje pratili su zvižduci, sirene i povici pristalica suprotstavljene Islamske zajednice Srbije, na čijem čelu je reis Adem Zilkić. Na ulicama Tutina i dalje su jake policijske snage pod punom opremom za razbijanje demostracija. Zbog visokog rizika đaci u tutinskim osnovnim i srednjim školama danas nemaju nastavu. 

Javni skup zabranjen zbog bezbjednosti                  Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i policijska uprava Novi Pazar odlučili su sinoć da iz bezbjedonosnih razloga zabrane najavljeni javni skup u Tutinu, na kojem je vjernicima trebalo da se obrati bosanski reis Cerić. Činjenica da je skup zabranjen još jednom potvrđuje koliki je rizik u pitanju, tj. da je podjeljenost u islamskoj zajednici i dalje velika. Međutim, i u jednoj i u drugoj islamskoj zajednici, novopazarskoj i beogradskoj, tvrde da su rizika svjesni, a orijentalisti navode da ipak trenutak za posjetu Cerića nije pravi. Ne samo da je okupljanje u Tutinu zabranjeno, nego na glavnim gradskim ulicama stoji oko 200 policajaca. Pripadnici žandarmerije detaljno kontrolišu sva vozila koja ulaze u grad. Ovi detalji, ali i poruka reis-ul-uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića, pred dolazak u Sandžak, dovoljan su razlog za predostrožnost. Cerić je, naime, poručio da u Srbiji postoji samo jedna islamska zajednica. “Muftija Muamer Zukorlić je jedan od uvaženih alima na Balkanu, čovjek koji je jako mnogo učinio za Sandžak, Novi Pazar i za Srbiju. Muslimani u Srbiji su jedinstvena islamska zajednica, oni su odlučili da to bude sa sjedištem u Novom Pazaru“, rekao je Cerić. “Mi to priznajemo i održavamo, kako će se odrediti status Beograda, hoće li to biti zaseban distrikt, pa da porodica Jusufspahić nastavi sa svojom privatnom islamskom zajednicom, jer to je ipak privatna islamska zajednica, koja je više porodična”,ocjenio je on.
Islamska zejdnica u Srbiji: Radimo u interesu mira        
Rizika su svjesni u i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić. Portparol Mešihata Sead Šaćirović kaže za B92 da vjernici te zajednice polaze od činjenice da nisu militantni i radikalni i da rade u interesu mira. “Ako krenemo tom logikom onda je rizična situacija da ja hodam trotoarom po Pazaru ili Beogradu. Ovo je slobodna, demokratska država i svako od nas može organizovati ovakve skupove gdje god hoće i kad hoće“, kaže Šaćirović. “Obzirom da se Srbija predstavlja kao demokratsko društvo, nije logično i nije lijepo pitati kako insistirate na ovakvim skupovima. Ako može litija proći Beogradom u svako vrijeme, Kragujevcom ili Čačkom, zašto se muslimanima zabranjuje da sa centralnim poglavarima prošetaju svojim gradovima?“, pita on. 

Islamska zajednica Srbije o posjeti Cerića             Zabranu održavanja najavljenog skupa prethodno su tražili Skupština opštine i Opštinsko vijeće Tutina, ali  i reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. On je preporučio Ceriću da ne dolazi u  Sandžak dok se za to ne stvori, kako je rekao, minimum mira. Slično je za B92 rekao i beogradski muftija Muhamed Jusufspahić koji tvrdi i da je posjeta Cerića već imala neke posljedice. “Moj profesor je dobrodošao u Srbiju, ako je dobronamjeran. Boga molimo da popravi odnose, ta posjeta je imala nekoliko posljedica, između ostalog, i ovo ranjavanje jednoga od naših imama”, naveo je on. “Mislim da neko pokušava da zloupotrijebi, na ružan način upotrijebi reis-ul-ulemu bosanskoga Mustafu efendiju Cerića.

Nadam se da će on u trenucima svoje osamljenosti, odnosno samoće sa Bogom, uspjeti da prepozna gde je kvalitet, šta je kvalitet, a gdje nije i šta nije”, kaže Jusufspahić. Podsjetimo, ovoga puta tenzije su podignute posebno posijle ranjavanja predsjednika Sabora islamske zajednice Srbije i predsjednika Odbora te zajednice u Sjenici, Mustafe Makića, u petak kasno uveče. Počinilac tog dijela je nepoznat, a Islamska zajednica je kao nalogodavca označila muftiju Zukorlića i zatražila njegovo hapšenje. (Kliker.info-B92)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku