hamburger-icon

Kliker.info

Uvođenje reda : Gasi se 70.000 radnih mjesta zbog neplaćanja doprinosa

Uvođenje reda : Gasi se 70.000 radnih mjesta zbog neplaćanja doprinosa

01 Decembra
06:42 2008

Primjena novoga Zakona o porezu na dohodak u Federaciji će, uz brojne nepoznanice za građane koji posljednjih dana u uredima vade brojne potrebne i nepotrebne dokumente, troše vrijeme, novac i živce, otvoriti nove velike izazove poslodavcima. Od početka primjene Zakona pooštrit će se uvjeti poslovanja i podmirivanja obveza po doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje te doprinose za nezaposlenost. Uvodi se sustav, koji je vrijedio prije rata prema kojemu nije bilo moguće isplatiti plaće zaposlenicima dok se ne podmire obveze za doprinose. Uz to, Porezna uprava imat će krajnje ažurirane podatke o tome tko plaća, a tko ne plaća doprinose i nakon toga moći će blokirati račune.
– Poslodavac je dužan voditi evidencije o isplaćenim plaćama i drugim oporezivim naknadama na osnovi radnoga odnosa za svakog zaposlenika posebice, s podacima o obračunatim i uplaćenim doprinosima iz plaće i porezu na plaću. Ove podatke poslodavac je dužan, do 15. u mjesecu za prošli mjesec, dostavljati mjerodavnoj organizacijskoj jedinici Porezne uprave – navodi se u izmjenama Zakona o porezu na plaće.
Već se sada može reći kako je ugroženo 70.000 radnih mjesta, ali ne zbog financijske krize kako brojni prognoziraju u zemljama okruženja zbog pada potražnje za proizvodima, nego zbog jednostavne činjenice kako poduzeća i institucije u kojima rade mjesecima, a pojedine i godinama neredovito ili gotovo uopće ne podmiruju obveze prema fondovima Mirovinsko-invalidskog i Zdravstvenog osiguranja. Dugovi su na temelju tih potraživanja otprilike 600 milijuna maraka. No, primjenu ovoga zakona već su poduprle radničke organizacije u smjeru podmirivanja neuplaćenih doprinosa. Zbog toga tisuće radnika ne mogu sad ostvariti mirovinu jer im je nepovezan staž tijekom rata ili u posljednjih 13 godina zbog neuplaćivanja doprinosa.
Znakovit je i podatak kako je za 740.000 zaposlenih u Federaciji u ovoj godini uplaćeno samo 1,4 milijarde maraka čime se ispunjava plan MIO-a, ali i istodobno pokazuje da se za većinu uplaćuju minimalni doprinosi. Od 62.915 registriranih tvrtki, ustanova i institucija, njih 6000 duguje otprilike 340 milijuna maraka za obveze prema mirovinskom osiguranju.
Svi su oni sada u vrlo nezahvalnoj poziciji i ne spasi li ih strategija otpisivanja svih dugova rješavanjem unutarnjeg duga, prijeti im skora blokada računa ili gašenje, vjerojatno već u prvim mjesecima 2009. godine, koja bi s pravom mogla biti pogubna zbog reformi, a ne svjetske krize. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku