hamburger-icon

Kliker.info

Uvažene žalbe Izetbegovića i Komšića : Ustavni sud BiH ukinuo uredbu Vlade RS-a o provjerama prebivališta

Uvažene žalbe Izetbegovića i Komšića : Ustavni sud BiH ukinuo uredbu Vlade RS-a o provjerama prebivališta

04 Jula
17:54 2014

Ustavni sud12Ustavni sud Bosne i Hercegovine u petak je ukinuo uredbu Vlade Republike Srpske, koja je policiji tog entiteta dala pravo i ovlasti da dodatno provjerava prijave prebivališta.U saopćenju objavljenom nakon sjednice Ustavnog suda navodi se kako je utvrđeno da se pitanje prebivališta u BiH regulira isključivo na razini države, a ne entiteta, te da stoga vlasti RS-a nisu imale ustavnu ni zakonsku osnovu za donošenje ovakvog propisa, javlja Hina.

„Ustavni sud je utvrdio da je navedena Odluka suprotna članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, budući da je pitanje prebivališta regulirano državnim zakonom. Dakle, slijedi da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, a ne bilo kojeg organa entiteta Republika Srpska“, navodi se u odluci Ustavnog suda.„Shodno tome, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u skladu sa članom 61. stav 2. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ukinuo u cijelosti Odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 31/14).“

Žalba članova Predsjedništva

Žalbu Ustavnom sudu na odluku koju je Vlada RS-a donijela tokom proljeća uputili su članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.Učinili su to na zahtjev udruženja koja okupljaju nesrpske povratnike sa područja RS-a, a koja su ocijenila kako je krajnji cilj propisa otežati povratak prognanih Hrvata i Bošnjaka, posebice onih čiji domovi nisu u cijelosti obnovljeni.Ukinutom uredbom policija u RS-u dobila je diskrecijsko pravo odbiti prijavu prebivališta ukoliko ocijeni da osoba koja je prijavu podnijela ne ispunjava odgovarajuće uvjete.

Vlasti RS-a tu su uredbu uvele sa obrazloženjem kako žele spriječiti zloupotrebe, posebno nakon kampanje povratničkih udruženja za pojačanu prijavu prebivališta prognanih nesrba iz RS-a, s ciljem njihovog masovnijeg sudjelovanja na predstojećim izborima.Udruge okupljene u koaliciju “1. mart” kampanju su pokrenule kako bi se osiguralo da u oktobru bude izabran što veći broj hrvatskih i bošnjačkih zastupnika s teritorije RS-a u parlamentu tog entiteta i u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku