hamburger-icon

Kliker.info

Utvrđen prijedlog izmjena Krivičnog zakona : Vijeće ministara BiH predložilo kažnjavanje negiranja genocida

Utvrđen prijedlog izmjena Krivičnog zakona : Vijeće ministara BiH predložilo kažnjavanje negiranja genocida

14 Juna
05:28 2017
ministara Bosne i Hercegovine donijelo je prijedlog izmjena Krvičnog  zakona kojim bi se kažnjavalo negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti, što je često činio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, niječući genocid počinjen na području Srebrenice.

Kako je saopšteno  nakon sjednice Vijeća ministara održane u utorak u Sarajevu, na kaznu zatvora od godinu dana kaznile bi se osobe koje potiču na “nasilje ili mržnju protiv skupine ljudi ili nekog člana takve skupine zbog njihove rase … ali i sve osobe koje javno odobravaju, poriču ili grubo umanjuju, pravomoćnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđen zločin genocida, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin”.

No, prijedlogom zakona koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH definirano je da se kazna zatvora zamjenjuje novčanom kaznom tako što se svaki dan izrečene kazne zatvora izjednačava sa 100 maraka (oko 50 eura) novčane kazne.

Dodik je u više je navrata zanijekao genocid počinjen u Srebrenici, kao i da je Sarajevo bilo pod opsadom od 1992. do 1995.

Dodik je najavio kako neće dopustiti da se takvo što spominje u školskim udžbenicima koji se koriste u RS-u.

Danas utvrđenim izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH propisano je i da se amnestija ne može dati za krivična  djela protiv integriteta BiH i krivična  djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Da bi izmjene Krivičnog  zakona stupile na snagu trebaju ih prihvatiti oba doma državnog parlamenta BiH, što je teško očekivati budući da trenutno ne postoji ni većina koja podržava aktualni saziv Vijeća ministara.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku