hamburger-icon

Kliker.info

Utopista ili vizionar : Upoznajte Amerikanca koji želi voditi Iran (Video)

Utopista ili vizionar : Upoznajte Amerikanca koji želi voditi Iran (Video)

22 Aprila
03:12 2013

Hooshang Amirahmadi nije tipičan kandidat za iranskog predsjednika. Amirahmadi je redoviti profesor javnih politika na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, čiji je svijet daleko od onog svijeta u kojem želi uspjeti. No činjenica da on ne živi u Iranu već gotovo 40 godina – i što većina stručnjaka misli da nema šanse za dobivanje odobrenja za sudjelovanje na izborima od iranskog Vijeća čuvara – nije poljuljala njegov optimizam, piše Foreign Policy. Amirahmadi je napustio Iran 1970-ih nakon što je njegova porodica odbila zapovijed da se pridruži stranci iranskog šaha. Potom je doktorirao na temu planiranja i međunarodnog razvoja na Sveučilištu Cornell te je započeo karijeru radeći na poboljšanju američko-iranskih odnosa. Objavio je 20 knjiga i brojne članke o iranskoj politici i ekonomiji. 1997. je osnovao Američko-iransko vijeće, dvostranački think tank usmjeren na poboljšanje odnosa dviju zemalja. Putovao je u Iran  nebrojeno puta  ovih godina i voli misliti o sebi kao o ‘shuttle diplomatu’, koji redovito sudjeluje u razvojnim projektima i na političkim skupovima u Islamskoj Republici Iran.

 U proljeće 2005. Amirahmadi je napravio veliku političku akciju, registrirajući se kao predsjednički kandidat samo nekoliko sedmica prije iranskih izbora. No nije uspio dobiti odobrenje Vijeća čuvara jer se kasno prijavio, ako je vjerovati njegovoj verziji događaja. (Većina analitičara sugerira da bi mu u svakom slučaju bilo zabranjeno, bez obzira na sve.) Nije se kandidirao 2009, ali je odlučio da će se kandidirati na ovogodišnjim izborima dijelom i zbog onoga što on vidi kao povoljne društvene i gospodarske trendove za svoju kandidaturu.'Kao prvo, mislim da je Iran danas vrlo različit od onog Irana 2005. ili 2009. Američko-iranski odnosi nikada nisu bili ovako loši. Sankcije na naftu, sankcije na banke, sankcije na sve ostale stvari’, objašnjava Amirahmadi . ‘Mislim da neki od najvažnijih ključnih problematičnih trendova dolaze zajedno – i u američko-iranskim odnosima, i u gospodarstvu, i u strankama’, dodaje Amirahmadi.'Ukratko, Iran treba predsjednika koji gradi mostove, koji je mirotvorac i ekonomski menadžer… Dame i gospodo, ja sam proveo 30 godina svog života radeći upravo to’, rekao je Amirahmadi.
 
Moto njegove kampanje je ‘Za stvarne promjene u Iranu’, a Amirahmadi obećava da će stvoriti šest milijuna novih radnih mjesta kako bi smanjio stopu nezaposlenosti od 15 posto, osigurati jednakost svim manjinskim skupinama te da će popraviti američko-iranske odnose. Dosad je prikupio 36.000 dolara od 3,6 milijuna dolara prije podnošenja prijave u Iranu u maju.'Mnogi, zaista mnogi ljudi su mi govorili da ukoliko prođem Vijeće čuvara, da ću biti sljedeći predsjednik Irana’, rekao je Amirahmadi, čija je Facebook stranica u samo osam dana u Iranu prikupila 5.500 ‘lajkova’. To nije velika podrška, ali Amirahmadi tvrdi da je on dobro poznat u Iranu zbog medijske prisutnosti i svog akademskog rada.'Apsolutno ne postoji mogućnost da će mu Vijeće čuvara dopustiti da se prijavi’, rekla je Suzanne Maloney, stručnjakinja za Iran. I drugi stručnjaci su zvučali jednako, piše Foreign Policy. Unatoč tome što njegovi kritičari kažu, Amirahmadi misli da bi stvari ovaj put mogle ići drugačijim smjerom. Pomaže mu to što je upoznao dvojicu članova Vijeća čuvara 2012. prilikom posjeta Teheranu i Qomu, tvrdi Amirahmadi i traži sastanke s ostalim članovima Vijeća tokom predstojećeg posjeta Iranu.'Mislim, iskreno, tko me ne bi želio više nego što ne želi Ahmadinedžada? Zaboravite Ahmadinedžada. Možete li pokazati prstom na bilo kojeg od kandidata u Iranu kojega bi bilo tko tko je pri zdravoj pameti želio više od Amirahmadija’, rekao je optimistični Amirahmadi i najavio da će, ukoliko ne uspije u svom naumu, preko ljeta ostati u Iranu i stvoriti koaliciju s drugim kandidatima. (Kliker.info-Tportal)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku