hamburger-icon

Kliker.info

Usvojena sporna deklaracija : Narodna skupština RS ne ukida Dan Republike

Usvojena sporna deklaracija : Narodna skupština RS ne ukida Dan Republike

17 Aprila
16:05 2015

deklaracija2Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska , neće ukidati Dan Republike ukoliko bi Ustavni sud BiH donio odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima ovog entiteta proglašavaju neustavnim, navodi se u Deklaraciji koju je Skupština usvojila.Deklaracija je usvojena i pored upozorenja OHR-a, Delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija da ona predstavlja pritisak na Sud.

Deklaraciju su podržala 63 poslanika, dok su tri bila protiv.U njoj se ističe da je osporavanje odredbi članova Zakona o praznicima RS-a u Ustavnom sudu BiH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt jer su, kako je navedeno u Deklaraciji, praznici RS-a utemeljeni na načelu “nediskriminacije i odgovaraju univerzalnim vrijednostima te evropskim tekovinama i iskustvima”.

“Neprihvatljivo je da se u postupku ocjenjivanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona, cijene politički i istorijski događaji zbog kojih je 9. januar određen kao Dan Republike”, navodi se u Deklaraciji.

Zahtjev Izetbegovića

“Narodna skupština poziva na jedinstven stav i djelovanje predstavnika Republike Srpske u organima i institucijama u BiH i svih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj da štite interese Srpske i njenih građana i očuvanja ustavnog poretka, utvrđenog Dejtonskim mirovnim sporazumom”, ističe se.Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ranije je podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

Ranije ove sedmice, iz  Ureda visokog predstavnika u BiH, pozvali su poslanike u Narodnoj skupštini RS-a da odbace Deklaraciju, kazavši da je to kršenje nezavisnosti Ustavnog suda BiH.Stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka ranije je kazao za Al Jazeeru da je Ustavni sud jedini organ koji je zadužen za to da očuva pravno jedinstvo BiH.“Odluke Ustavnog suda se ne komentarišu, one se provode.  S obzirom da još nije zakazana javna rasprava o ovome, onda se ovo može jedino smatrati kao politički akt i politički pritisak na Ustavni sud“, kazao je Trnka.

(Kliker.info-Agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku