hamburger-icon

Kliker.info

Usvojena rezolucija o BiH i Dejtonskom sporazumu : Senat traži reformu Ustava i put ka EU i NATO-u

Usvojena rezolucija o BiH i Dejtonskom sporazumu : Senat traži reformu Ustava i put ka EU i NATO-u

20 Decembra
16:51 2020
Američki Senat usvojilo je rezoluciju povodom obilježavanja 25 godina od Dejtonskog sporazuma, koju je predložio senator Sharrod Brown (Ohio).

U rezoluciji je navedeno da SAD podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jednakost svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, te ohrabruju vlasti BiH da nastave s naporima za članstvo u Evropskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.

Kako javlja Dnevni avaz, istaknuto je da je sporazumom okončan rat u Bosni i Hercegovini i uspostavljen mir, te da su etničko čišćenje i koncentracioni logori korišteni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i djece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gdje je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno.

– Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava i slobodnom tržištu – navedeno je između ostalog u rezoluciji.

Također, pozdravlja se predanost vlade i naroda Bosne i Hercegovine miru i saradnji 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma te potiču vlasti da nastave napredovati u rješavanju svojih ustavnih pitanja i poboljšanju svoje ekonomske politike dok napreduje prema članstvu u NATO-u i EU.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. TIGAR
    TIGAR 21 Decembra, 10:52

    kad se nesto sporazume izmedju naroda kao dejtonski sporazum , onda nema naknadnih sporazuma i rezolucija u stranim zemljama od strane stranih naroda kao u americkom senatu jer to je nepostovanje sporazuma i automatsko daje zakonsko pravo ostecenim stranama nepostovanog sporazuma da proglase sporazum nevazecim i traze odstetu i nastave svojim nezavisnim putem . To da vam drugi donose odluje mozda vama muslimanima islamskim teroristima odgovara posto ste odgojeni kao saudijsko americki robovi i izvrsavate zlocine po naredenjima vasigh nadredjenih koji lopovi i krim,inalci iz izmetbegoviceve carsije koji su opljackali muslimanski narod i sve ostale narode i narodnosti .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku