hamburger-icon

Kliker.info

Usuglašena shema policijske strukture na razini BiH

Usuglašena shema policijske strukture na razini BiH

16 Novembra
04:47 2006

"Ispoljen je veliki stupanj međusobnog razumijevanja i spremnosti na kompromis svih članova Upravnog odbora tako da smo usaglasili sva sporna pitanja, kazao je Selimović.  Prema usuglašenoj shemi organizacije policijske strukture na državnoj rarzini na čelu ministarstva je ministar. U toj razini su instituti koji će osiguratiprofesionalan i neovisan rad policije, dakle nezavisni odbor, policijski odbor, ured za pritužbe građana“, kazao je Selimović.
 Dodao je da će na državnoj razini postojati tri direktora policije. Na čelu agencije za istrage, sadašnje SIPA-e koja će se  zvati Državna agencija za istrage i bavit će se samo istragom najkrupnijih dijela iz oblasti kriminala, bit će direktor te agencije.
Sadašnja Državna granič
na policija ubuduće će se zvati Granična policija BiH, a na njenom čelu bit će također direktor i direktor policije koji će biti na čelu Direkcije za koordinaciju policije i ujedno predsjedavati Odborom direktora koji čine ova tri direktora.  „On će imati koordinirajuću ulogu kad su u pitanju i ta druga dva direktora i komesari lokalnih policijskih oblasti, ali u određenim propisanim slučajevima i naredbodavnu ulogu prema tim institutima.  U razini direktora i veza s Odborom direktora i prema ministru sigurnosti bit će Policijska akademija, s jedne strane na čelu s direktorom i s druge strane Agencija za policijsku podršku u čijem sastavu će biti pravna služba, financije, logistika, IT komunikacije, analitika, baze podataka itd.“, kazao je Selimović.
 Dodao je da će u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policije biti operativni centar
mješovitog sastava gdje će biti predstavnici Državne agencije za istragu, Granične policije BiH i predstavnici lokalne policije nadležne za druga policijska pitanja. Također, Odsjek za kriminalističku tehniku i kontradiverzionu zaštitu koji æe se baviti standardizacijom postupanja policijskih agencija o ovim pitanjima i jedinica za zaštitu VIP ličnosti.
 Dakle poslovi i zadaci sadašnje SIPA-e koji su se odnosili na zaštitu VIP ličnosti i značajnih objekata prelazi u nadležnost drugih agencija“, kazao je Selimović.
 Prema njegovim riječima, to je ono što predstavlja usaglašenu shemu buduće policijske strukture na državnoj razini. Upravni odbor Direkcije za reformu policije će nastaviti raditi  i sutra. 
„Nastavljamo usaglašavati nadležnosti ovih instituta o kojima sam govorio, a nakon toga, ukoliko nam vrijeme dozvoli, preći ćemo na raspravu o utvrđivanju kriterija na osnovu kojih će se odrediti buduće policijske regije“, kazao je Selimović.

(Agencije)

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku