hamburger-icon

Kliker.info

Ustavni sud Hrvatske: Ukinuta presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine

Ustavni sud Hrvatske: Ukinuta presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine

12 Januara
18:27 2015

Glavas1Ustavni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu Branimiru Glavašu u slučajevima “garaža” i “selotejp” u kojima je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i od Vrhovnog suda zatražio da ponovi postupak kojim je potvrdilo osuđujuću presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Uz Glavaša, koji kaznu izdržava u BiH, ustavne su tužbe na nepravosnažnu i pravosnažnu presudu podnijeli njegovi suosuđenici Ivica Krnjak, Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Ustavni sud sve je ustavne tužbe ispitao u objedinjenom ustavnosudskom postupku i o njima donio jednu odluku obrazloženu na gotovo 190 stranica.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku Glavaš je pravosnažno osuđen na osam godina, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe BiH gdje je odlučio odslužiti zatvor. Do sada je ‘odradio’ tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda.

Njegov osječki odvjetnik Dražen Matijević prošle je sedmice zatražio od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca.

U otvorenom pismu Ustavnom sudu, koje je pročitao medijima u svom osječkom odvjetničkom uredu, Matijević je ustvrdio da je takvim nepostupanjem prekšen Ustavni zakon o Ustavnom sudu, što propisuje da će “Ustavni sud donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godinu dana”.

Podsjetio je kako je ustavnom tužbom zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava svoga branjenika zajamčenih Ustavom i to prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi.

Odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Vrhovnog suda u slučajevima “garaža” i “selotejp” Branimir Glavaš ocijenio je danas kao “potvrdu legitimiteta argumentirane i principijelne politike Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i baranje (HDSSB)”, te kao “veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i cijelu Hrvatsku”.

“Ukidanje presude Vrhovnog suda istinska je potvrda legitimiteta argumentirane i principijelne politike HDSSB-a. Ovo doživljavam kao veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i za cijelu Republiku Hrvatsku”, izjavio je Glavaš prema priopćenju HDSSB-a.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku