hamburger-icon

Kliker.info

Ustavni sud BiH : RS i opština Trebinje braći Alijagić moraju isplatiti još 5 miliona maraka

Ustavni sud BiH : RS i opština Trebinje braći Alijagić moraju isplatiti još 5 miliona maraka

31 Maja
18:59 2009

RS i opština Trebine moraće braći Salihu i Muameru Alijagiću da isplate još blizu pet miliona KM ratne odštete zbog izuzimanja repromaterijala iz njihove zanatske radnje 1993. godine, proizlazi iz odluke Ustavnog suda BiH. Najviša sudska institucija BiH prihvatila je apelaciju braće Alijagića i potvrdila dio presude Okružnog suda Trebinje iz 2004. godine, koji se odnosi na isplatu naknade za materijalnu štetu za oduzeti reprometerijal. Takvu odluku Ustavni sud je opravdao povredom prava Alijagića na pravičan postupak i prava na imovinu."Vrhovni sud RS i Okružni sud u Trebinju, u postupku utvrđivanja naknade štete za oduzetu imovinu, su očigledno proizvoljno primijenili relevantne pozitivnopravne propise, a parnični postupak nije okončan u razumnom roku", navodi se u obrazloženju presude Ustavnog suda BiH.Presudom Okružnog suda iz Trebinja iz 2004. godine naloženo je RS, opštini Trebinje i državnom preduzeću "Metalac" iz tog grada, da Alijagićima isplate blizu 36 miliona KM naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal, mašine i nastale kamate. Od te sume šest miliona KM se odnosilo na naknadu za izuzeti repromaterijal, oko 2,2 miliona za mašine, a ostatak otpada na kamate. Nakon žalbe Pravobranilaštva RS presudu trebinjskog Okružnog suda preinačio je Vrhovni sud RS naloživši da Alijagićima bude isplaćeno 1,2 miliona KM nadoknade za pričinjenu štetu plus kamate. Potom je uslijedila blokada računa opštine Trebinje sa kojih je Alijagićima prebačeno 700.000, dok je Vlada RS isplatila 1,2 miliona KM.

Budući da je Ustavni sud BiH potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje koji se odnosi na naknadu materijalne štete za repromaterijal, Alijagićima će morati biti namiren iznos do šest miliona KM. Odlukom Ustavnog suda BiH dio presude za naknadu materijalne štete za izuzete mašine i kamate vraćen je na ponovni postupak.U Ustavnom sudu BiH kazali su juče da ne postoji striktni rok do kada odluka mora biti izvršena, nakon što bude objavljena u "Službenom glasniku BiH", već da to zavisi od slučaja do slučaja.Slobodan Radulj, pravobranilac RS, izjavio je da će se Pravobranilaštvo o odluci Ustavnog suda BiH izjasniti nakon što je detaljno prouči, ali dodaje da je već sada jasno da je donesena po čudnim kriterijumima."Prema svemu što sada znamo, ova presuda je skandalozna i kontroverzna", kaže Radulj.U Pravobranilaštvu RS su nezadovoljni, jer je Ustavni sud BiH prihvatio ranije osporenu argumentaciju i nalaze vještaka da je zanatska radnja Alijagića imala oko 4,1 tonu srebrnih elektroda, čija je vrijednost procijenjena na oko 4,4 miliona KM."Ranije je u sudskom postupku dokazano da se nije radilo ni o kakvim srebrnim, već o običnim elektrodama. Mi i dalje ostajemo pri tome. Zbog toga je podignuta i krivična prijava protiv onih koji su sačinili zapisnik pri izuzimanju imovine iz zanatske radnje i vještaka", ističe Radulj.

Ekspertska komisija koju je formirala Vlada RS, naime, dovela je u sumnju tačnost zapisnika komisije opštine Trebinje koja je 1993. godine izuzimala i popisivala imovinu radnje braće Alijagića. Komisija je tada nevjerovatnim ocijenila navode da je tako mala limarsko-bravarska radnja imala čak četiri tone srebrnih elektroda u vrijednosti od 4,4 miliona KM. Oni su, pak, smatrali da se vrijednost sve rasprodate imovine radnje "Alijagić" kreće oko 1,2 miliona KM bez kamata. Zbog toga je 2005. godine Centar javne bezbjednosti Trebinje podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog osnovane sumnja da je Salih Alijagić tokom parnice upotrebljavao neistinitu poslovnu dokumentaciju i prikrivao stvarno poslovanje firme ‘Alijagić'". Trebinjska policija podnijela je tada izvještaj i protiv vještaka koji su utvrđivali visinu štete.Obrad Rajčević, tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje, izjavio je ranije da je Salihu Alijagiću, s obzirom na to da pored bh. ima i državljanstvo Hrvatske, preko Ministarstva pravde BiH dva puta upućivao poziv BiH, da se izjasni o ovoj prijavi, ali da je to bilo bezuspješno, zbog čega istraga stoji u mjestu.Braća Alijagići juče nisu željeli da komentarišu odluku Ustavnog suda BiH, navodeći da će to učiniti tek kada dobiju sve papire. (Kliker.info-Nezavisne novine)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku