hamburger-icon

Kliker.info

Ustavni sud BiH odbio apelaciju RS : Vojna imovina se može knjižiti na državu, MAP se može aktivirati!

Ustavni sud BiH odbio apelaciju RS : Vojna imovina se može knjižiti na državu, MAP se može aktivirati!

15 Avgusta
23:43 2017

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kome je naloženo da vojni objekat “Veliki Žep” u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini u Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovom odlukom Ustavni sud BiH stavio je tačku na cijeli slučaj i praktično otvorio mogućnost da se na isti način riješi pitanje i ostale perspektivne imovine, kao i druge imovine koja je pod zabranom raspolaganja.

Očekivano, reakcije iz dva entiteta dijametralno su oprečne.

Član Komisije za državnu imovinu Nikola Kovačević smatra da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Republike Srpske, suprotna Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu Republike Srpske.

Kovačević napominje da nije sporno da je Aneksom A na Sporazum o sukcesiji, koji su 2001. godine potpisale novonastale države, imovina bivše SFRJ pripala, po principu pravičnosti, novonastalim zemljama prema mjestu gdje se ta imovina nalazi.

On podsjeća da su sve do 2005. godine tom imovinom, po navedenom principu, nesmetano raspolagali entiteti, tako da je u republici Srpskoj ta imovina uknjižena na tadašnje Ministarstvo odbrane Republike Srpske, odnosno kao vlasništvo Republike Srpske.

S druge strane, predsjednik SBiH Amer Jerlagić, pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH i u pisanoj reakciji navodi kako su napokon stvoreni uvjeti za aktiviranje MAP-a ( Membership Action – Akcini plan za članstvo BiH u NATO paktu).

“Očekujemo da će Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga hitno obavijesti generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da su se stekli uvjeti za aktivaciju MAP-a za BiH”, navodi Jerlagić dodajući da je na ovaj način ispunjen je i posljednji  uvjet iz Talina 2009. godine kada se Haris Silajdžić, kao član Predsjedništva BiH uspio izboriti za MAP uz uvjet da se naknadno riješi problem knjiženja perspektivne vojne imovine.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku