hamburger-icon

Kliker.info

Ustavni sud BiH odbio apelaciju lidera SBB-a : Fahrudinu Radončiću nisu ugrožena prava !

Ustavni sud BiH odbio apelaciju lidera SBB-a : Fahrudinu Radončiću nisu ugrožena prava !

16 Marta
14:37 2016

Farooo5Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Fahrudina Radončića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lidera Saveza za bolju budućnosti BiH, protiv rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 27. janura i 2. februara 2016. godine.

Radončić je u apelaciji koju je podnio protiv rješenja, pored ostalih navoda, istakao povredu prava na ličnu slobodu i sigurnost te povredu prava na nepristrasan i nezavisan sud, smatrajući da se Sud BiH svrstao na jednu od strana u postupku.

Ustavni sud BiH je zaključio i to da nije povrijeđeno apelantovo pravo na povredu pretpostavke nevinosti.

Izjašnjenje o krivici

Fahrudin Radončić  se na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine u srijedu izjasnio kako nije kriv u vezi s krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret, javlja agencija Anadolija.Radončić je, na upit sutkinje Minke Kreho o zdravstvenom stanju, odgovorio kako može prisustvovati ročištu i izjasniti se o krivici.

“Siguran sam da će fer postupak pokazati svu tendencioznost i maštovitost tužioca. Izjašnjavam se da nisam kriv”, rekao je Radončić.

Kreho je prethodno istakla kako će sudski postupak, u slučaju da se Radončić izjasni da nije kriv, biti proslijeđen Sudskom vijeću na rješavanje.

Slučaj Kelmendi na Kosovu

Prije izjašnjenja o krivici, Radončićev advokat Asim Crnalić je tražio od sutkinje Kreho da razmotri mogućnost ukidanja pritvora i informaciju o navodnim nezakonitim aktivnostima Državne agencije za istrage i zaštitu dok je Radončić bio na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, navode bh. mediji.

Sutkinja je navela kako se ne može raspravljati o ukidanju pritvora i da Sud nije obaviješten o aktivnostima SIPA-e, ali da će od Tužilaštva Bosne i Hercegovine zatražiti informaciju po čijem nalogu je SIPA bila na KCUS-u.

Glavni pretres u ovom slučaju trebao bi biti održan u roku 30 dana.

Lider SBB-a se nije izjasnio o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovine na prethodnom ročištu u petak, 11. marta, jer je ranije, zbog srčanih tegoba, prebačen u KCUS.

Optuženi u istom predmetu Bakir Dautbašić, suspendirani sekretar Ministarstva sigurnosti i kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija, i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman ranije su se izjasnili da se ne osjećaju krivim.

Svi navedeni su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, ometanje rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Radončić se tereti za ometanje istrage u slučaju koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija, odnosno utjecaja na svjedokinju u tom predmetu Azru Sarić, djevojku ubijenog Ramiza Delalića Ćele.

On je uhapšen 25. januara, kada mu je određen jednomjesečni pritvor, a optužnica protiv njega podignuta je 5. februara.

Vraćen u pritvor

Njegovo hapšenje uslijedilo je nakon što su ranije, pod istim optužbama, uhapšeni Dautbašić i Šahman.

Radončić je 17. februara pušten iz pritvora uz mjere zabrane – napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svjedocima koji su saslušani, davanje izjava medijima, kao i sastajanje ili komuniciranje s drugim osobama optuženim u predmetu “Bakir Dautbašić i drugi”.

Tužilaštvo je od Suda Bosne i Hercegovine zatražilo ponovno vraćanje Radončića u pritvor, što je učinjeno 4. marta jer je optuženi prekršio mjere zabrane: napuštanje mjesta boravišta, kućnog pritvora i kontaktiranje s medijima.Svi optuženi, osim Radončića, brane se sa slobode.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku