hamburger-icon

Kliker.info

Ustavne promjene : Dragan Čović za ukidanje Federacije BiH

Ustavne promjene : Dragan Čović za ukidanje Federacije BiH

26 Avgusta
12:20 2013
Kao jedan od modela razrješenja krize u većem bh. entitetu Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, predlaže ukidanje Federacije!  – Na prijedlog nekih da se smanji broj kantona, mi smo odgovorili prijedlogom da se ukine Federacija. Time smo riješili puno problema. Onda, hajmo napraviti tri ili četiri kantona, umjesto sadašnjih 10. Ali da u tom ukidanju vodimo računa da ono što će nastati, zovite ih kantoni, regioni… kako želite, bude i multietnično, ali i da vodi računa o nacionalnim elementima, te ni na koji način ne ugrožava put BiH ka EU – izjavio je Čović za „Dnevni avaz“.

O prijedlozima Ekspertnog tima za reformu većeg bh. entiteta on kaže da tu ima „puno prihvatljivih i dobrih rješenja, ali i onih koji su neprihvatljivi, kao i prijedloga koji se međusobno potiru“. – Tim je iznio 188 prijedloga. Neki od njih su u koliziji s drugima ili sa situacijom u BiH. Predlaže se ukidanje predsjednika FBiH, a u RS ostaje predsjednik tog entiteta. Eto nove asimetrije. Predlaže se da smanjimo broj kantona, a nismo u stanju dogovoriti se ni o načinu izbora za Predsjedništvo BiH. Ima, dakle, puno toga što je ili sporno ili, barem, nejasno – kazao je Čović.Upitan znači li to da će HDZ BiH u Federalnom parlamentu biti protiv, on kaže da je stranka kojoj je na čelu „spremna razgovarati o bilo čemu“.- Spremni smo reorganizirati FBiH, ali taj proces mora osigurati i njeno funkcioniranje, ali i elemente ustavne jednakopravnosti. Jedan od puteva, ne i uvjet, je ukidanje Federacije. Zašto ne bismo pravili zajednice općina, uz obavezan uvjet multietničnosti – naglašava lider HDZ-a BiH.


Oprezna 90-ka

Njegov koalicioni partner, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž u izjavi za „Avaz“, pak, oprezniji je i potcrtava da je stanje u FBiH veoma složeno, „ne samo kada je ova i ovakva vlast u pitanju“. – Federacija kao poželjan model organizacije cijele BiH, kako je bila uspostavljena Vašingtonskim sporazumom, prerasla je u entitet koji na neki način generira krizu čak i u nekim elementima za cijelu BiH. Treba razgovarati o modelima rješenja. Sigurno da racionalizacija federalne strukture jeste ono što je realno i to niko ne treba dovoditi u pitanje, a riješila bi mnogo pitanja. Da li ukrupnjavanje kantona, ukidanje Federacije ili ukidanje županija… stvar je političke i ozbiljne volje da se istinski radi na iznalaženju rješenja. Ali se mora ići u reformu Federacije, jer bez toga nema ozdravljenja ukupne situacije u BiH – smatra Raguž.Član Ekspertnog tima za reformu FBiH ističe da je i ukidanje Federacije legitimna mogućnost. – Otvara se, međutim, pitanje, ako dođe do ukidanja, kako ćemo birati državnu vlast. Nadalje, kada se govori o teritorijalnim ustrojima, ne poštuju se kriteriji nauke ni evropski principi. A ti principi kažu, između ostalog, da je potrebno najmanje 800.000 stanovnika da bi postojala jedna regija. To sada niko ni ne gleda, a preduslov je da dobijemo pomoć iz EU fondova – kaže Šehić za „Avaz“.

Šehić: Potrebne prave uštede

On naglašava da Tim nije govorio o ukidanju kantona jer to nije ustavna materija.- Suština je učiniti FBiH efikasnijom, funkcionalnijom… A to se ne dobija tek ukidanjem kantona. Ogromne uštede idu kad se reformira zdravstveni sistem. Godišnje se na zdravstvo u FBiH potroši 1,5 milijardi KM, a svi znamo kakve su nam zdravstvene usluge. U takvim reformama su prave uštede i najbolji rezultati – navodi Šehić. On ističe da mora postojati neka vrsta regionalizacije u BiH. – Bit ćemo prinuđeni na to kako se približimo EU. Volio bih da političari razmišljaju i o tome – zaključio je. (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku