hamburger-icon

Kliker.info

Uskoro na slobodi : Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu Ivi Sanaderu

Uskoro na slobodi : Vrhovni sud Hrvatske ukinuo presudu Ivi Sanaderu

01 Oktobra
17:29 2015

Sanader3Vrhovni sud Hrvatske je bivšem premijeru i nekadašnjem predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu  u cjelosti ukinuo nepravomoćnu presudu u slučaju” Fimi media” i odredio mu jamstvo za izlazak iz istražnog zatvora.Sanader mora uplatiti jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna (1,6 milijuna eura) i tek će nakon toga izaći iz zatvora.Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak javlja kako Sanader neće danas izaći iz zatvora.

“Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković je rekla kako ‘ne postoje ni teoretske šanse’ da njezin klijent danas prikupi novac za jamčevinu”, javila je Kiseljak.

“Oblik polaganja  jamčevine može se sastojati u polaganju gotovog novca, vrijednosnih papira, dragocjenosti ili drugih pokretnina veće vrijednosti koje se lako mogu unovčiti i čuvati ili u stavljanju hipoteke za iznos jamstva na nekretnine osobe koja daje jamstvo.

Nakon što optuženik ili tko drugi za njega položi jamčevinu, a optuženik obeća da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište, prvostupanjski će sud donijeti rješenje o ukidanju istražnog zatvora”, objavljeno je u odluci Vrhovnog suda.

Presuda je ukinuta, kako je obrazloženo, zbog bitnih povreda kaznenog postupka i prava na pravično suđenje. Cijeli postupak mora se ponoviti na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nakon što je objavljena, odluka vijeća Vrhovnog suda u slučaju ”Fimi media” je upućena Županijskom sudu u Zagrebu, koji je potom obavijestio zatvor u Remetincu.

Tri dana razmatrali žalbe

Vrhovni sud tri dana je prethodno razmatrao žalbe okrivljenika i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u korupcijskom slučaju ”Fimi media”, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna (dva milijuna eura).

Vrhovni sud ukinuo je presudu i u odnosu na ostale optuženike, među kojima je i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna (655.000 eura) i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna (3,2 milijuna eura).

Sanaderovi odvjetnici u svojoj žalbi Vrhovnom sudu istaknuli su argumente zbog kojih smatraju da je zbog bitnih povreda kaznenog postupka njihovu klijentu povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Prema presudi, Sanader je nepravomoćno osuđen je jer osmislio i ustrojio skupinu koja je preko tvrtke Fimi media iz institucija i javnih poduzeća izvlačila milijune koji su, kao i donacije, završili u crnom stranačkom fondu i kod pojedinaca.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku