hamburger-icon

Kliker.info

Ushićeni Vučić primio darove u Moskvi : Rusija poklanja Srbiji MIG-ove, tenkove, topove

Ushićeni Vučić primio darove u Moskvi : Rusija poklanja Srbiji MIG-ove, tenkove, topove

21 Decembra
23:07 2016

Rusija poklanja Srbiji šest korištenih aviona MiG-29 čija će modernizacija koštati između 180 i 230 miliona eura, izvjestili su u srijedu iz Moskve beogradski mediji.

Premijer Aleksandar Vučić ustvrdio da će to “dramatično” osnažiti vojsku Srbije koja neće mijenjati politiku neutralnosti.

“Ako biste računali da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona eura. Onda možete vidjeti koliko smo dobili povoljne cijene i koliko smo dobili na poklon“, izjavio je Vučić u Moskvi.

On je o vojnoj suradnji Srbije i Rusije razgovarao s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom.

Vučić je rekao kako je to “dramatično poboljšalo operativno-funkcionalne sposobnosti srbijanske vojske, do te mjere da kao da nije ista vojska”, prenosi portal Sputnjik.

Najavio je da bi ugovor trebao biti potpisan do petka.

“To je nemjerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cijevi 14,5mm (manje topove)“, rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je dodao kako je sa Šojguom i čelnicima vojne industrije imao vrlo dug sastanak na kojem je ponovio stajalište Srbije “o vojnoj neutralnosti”.

“Unaprijedili smo naše vrlo dobre prijateljske odnose. Najvažnije je da ćemo praviti zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je puno potrebno i željeli bi sve odjedanput, ali to nije moguće”, citira Sputnjik Vučića.

Po njegovim riječima, postoje dvije mogućnosti – prva, da avioni koji mogu letjeti stignu u martu 2017. na remont u Srbiju, a druga je da da ostanu u Rusiji i u novembru 2017. dođu potpuno modernizirani.

Šojgu je nedavnu vojnu vježbu BARS (Bratstvo pilota Rusije i Srbije) ocijenio uspješnom i predložio da se održavaju “svake godine”.

“U oktobru su u Srbiji uspješno izvedene zajedničke vježbe ‘Bars 2016’. Dobar naziv vježbi, trebamo učiniti sve da se te vježbe održavaju svake godine”, rekao je Šojgu Vučiću, prenijla je agencija Tass.

Ocijenio je korisnim i zajedničke trilateralne taktičke vježbe “Slovensko bratstvo”, u kojima je uz Rusiju i Srbiju sudjelovala i Bjelorusija.

Vučić je u razgovoru sa Šojguom rekao da će suradnja između dviju zemlaja u svim područjima, uključujući vojnu, jačati do “vrlo visoke razine”, naglasivši da se pozicija Srbije kao neutralne države neće mijenjati, te da je to “već rekao i u Bruxellesu i u Washingtonu”.

“Nadam se da možemo unaprijediti našu saradnju, političku, ekonomsku, vojnu, do vrlo visoke razine…. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvijek biti vrlo dobri odnosi i najbolja saradnja”, rekao je Vučić.

Srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević rekao je da će Srbija, s postojeća četiri i nabavom još šest MIG-ova 29 imati “najmoderniju eskadrilu u regiji”.

“Srbija će sa tih 10 MIG-ova 29 postati respektabilni faktor kada je u pitanju odbrana. Osigurat ćemo čuvanje našeg neba na najbolji način”, izjavio je Đorđević novinarima u Moskvi.

Istaknuo je da “u ovom trenutku ne postoji nijedna zemlja koja je pandan Srbiji” kad je riječ o zrakoplovstvu “jer su to najmoderniji avionu regiji”.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Vidoviti Vidoje
    Vidoviti Vidoje 22 Decembra, 05:16

    Rusko poklanjanje aviona, me podsjeca na Trojanskog konja, samo sto je ovo, ergela MIG-ova.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku