hamburger-icon

Kliker.info

Ursula Von der Leyen protiv prisilnog raseljavanja Palestinaca: “Rješenje je u dvije države”

Ursula Von der Leyen protiv prisilnog raseljavanja Palestinaca: “Rješenje je u dvije države”

18 Novembra
16:43 2023

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u subotu da se protivi “prisilnom raseljavanju” Palestinaca nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

“Razgovarala sam o aktualnoj humanitarnoj krizi u Gazi s predsjednikom Sisijem i zahvalila Egiptu na ulozi u pružanju i olakšavanju dostave humanitarne pomoći ugroženim Palestincima”, napisala je Von der Leyen na X-u.

“Slažemo se u pogledu načela nenasilnog raseljavanja Palestinaca i političkog horizonta koji se temelji na rješenju problema stvaranjem dviju država”, izraelske i palestinske, dodala je.

Predsjednica Europske komisije potom je otišla na Sinaj, objavio je guverner regije koja graniči s Izraelom i Gazom.

Dodao je da je “ona zatim posjetila zračnu luku El-Ariš, da će otići do prijelaza Rafah, pregledati humanitarnu pomoć i posjetiti ozlijeđene Palestince u bolnicama” u ovoj istočnoj egipatskoj regiji.

Upravo u toj zračnoj luci sedmicama  se gomilala međunarodna pomoć prije nego što je stigla do Rafaha, jedinog puta prema sve manjem, opustošenom palestinskom teritoriju.

“Da bismo ojačali odnose, angažirat ćemo se na strateškom partnerstvu”, rekla je Von der Leyen.

Godine 2022., za njezina posljednjeg posjeta, EU, Izrael i Egipat potpisali su memorandum o razumijevanju u opskrbi Europe prirodnim plinom.

Kairo je posljednjih godina uložio milijarde u prirodni plin i želi postati veliki izvoznik.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku