hamburger-icon

Kliker.info

Uroš Pena: U RS neće doći do nemira

Uroš Pena: U RS neće doći do nemira

03 Novembra
12:15 2007

Uroš Pena, direktor policije RS, smatra da zaoštrena politička situacija u BiH neće dovesti do eskalacije nemira, ističući da policija ima kapacitete da tako nešto na vrijeme spriječi. On ističe da je bezbjednosna situacija u RS na visokom nivou i da je uvjeren da će tako i ostati. 

NN: Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je u četvrtak uveče gostujući na RT RS da se "mnogi u BiH naoružavaju i da tokove oružja u BiH znaju mnogi međunarodni faktori". Da li MUP RS ima takve informacije, odnosno da li Vas je neko iz međunarodne zajednice eventualno upozorio na to?

PENA: Niko iz međunarodne zajednice nas nije kontaktirao vezano za to pitanje. Međutim, činjenica je da ilegalnog oružja ima na sve strane i to nije nešto što se sada desilo, jer taj problem postoji već godinama. Ova zemlja ima i suviše nelegalnog naoružanja i o tome ne treba nešto dodatno pojašnjavati. Policija već godinama oduzima nelegalno naoružanje, ali nažalost još ga ima. Policiju RS to ne plaši, niti bilo koga drugog. To je, nažalost, naša stvarnost, od čega trenutno ne možemo pobjeći.

NN: U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do zaoštravanja političke situacije u BiH. Da li to utiče na bezbjedonosnu situaciju u RS?

PENA: Ne. Moram istaći da je, i pored zaoštravanja političke situacije u BiH, bezbjednost u RS još na dosta visokom nivou. Policija RS, bez obzira na ambijent u kome funkcioniše, sve svoje zadatke i obaveze izvršava odlično. Do sada nisu zabilježeni nikakvi incidenti i nećemo dozvoliti da dođe do nemira ili eskalacije nasilja.

NN: Da li policija ima neka saznanja da bi eventualno moglo doći do nemira ili pogoršanja bezbjedonosne situacije u RS?

PENA: Nemamo takva saznanja i siguran sam da toga neće ni biti. Tenzije naravno postoje i sasvim je normalno da ono što se događa u zemlji utiče na sve koji žive u njoj. Ukupni ambijent prenesen je i na rad policije, ali nikako u smislu da naruši bezbjednosnu situaciju. To se neće desiti.

NN: Policija RS, znači, ima pod kontrolom bezbjednosnu situaciju?

PENA: Stanje kriminaliteta, javnog reda i mira, stanje u oblasti saobraćaja, a pogotovo obezbjeđenje skupova, sve je to u potpunosti pod kontrolom policije RS. Pažljivo pratimo situaciju i sigurno je da imamo kapacitete da reagujemo na vrijeme.

NN: Pojedini mediji su nedavno objavili izvještaj MUP-a RS o saradnji sa Haškim tribunalom u kojem se, između ostalog, navodi da je nekoliko osoba iz policije RS odlazilo u Srbiju i tragalo za Stojanom Župljaninom. Da li je MUP RS došao do nekih novih informacija o kretanju haških bjegunaca?

PENA: Mi sarađujemo sa svim bezbjednosnim agencijama, ne samo u BiH, već i u regionu. Saradnja sa MUP-om Srbije i BIA je stalna i često smo u kontaktu. Ne vidim ništa posebno u tome da odemo u Srbiju i da razmjenjujemo informacije koje imamo. Nažalost, MUP RS za sada nema novih informacija o kretanju haških optuženika jer kada bismo to imali, odmah bi ih uhapsili.

 
AF: Povratnici u RS bezbjedni

Direktor policije RS Uroš Pena sastao se juče sa potpredsjednikom RS Adilom Osmanovićem sa kojim je razgovarao o bezbjednosnoj situaciji u RS, posebno o bezbjednosti povratnika. Konstatovano je da je stanje bezbjednosti u RS na visokom nivou, posebno kada su povratnici u pitanju, što za sve građane podrazumijeva ostvarivanje osnovnih vrijednosti koje su zagarantovane Ustavom RS. Pena je iskazao odlučnost i spremnost da policija RS i u narednom periodu, nastavi s provođenjem svih drugih neophodnih mjera kako bi se stanje bezbjednosti povratnika zadržalo na visokom novou, ali i stvorili trajni uslovi njihove lične i imovinske bezbjednosti.  S. Karić (NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku