hamburger-icon

Kliker.info

Urgentno pismo Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a : Hitno zaustavite otvoreno miješanje Srbije u unutrašnje stvari BiH !

Urgentno pismo Internacionalnog ekspertnog tima IGK-a : Hitno zaustavite otvoreno miješanje Srbije u unutrašnje stvari BiH !

05 Januara
07:34 2016

IGK11Više od 150 istaknutih svijetskih intelektualaca, istraživača zločina genocida i lidera za zaštitu ljudskih prava i sloboda, članova Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada, urgentnim pismom traže od subjekata međunarodne zajednice u BiH i bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog establišmenta, hitno zaustavljanje otvorenog miješanja Republike Srbije u unutrašnje stvari BiH, primjenu odluke Ustavnog suda BiH kojom je Dan RS proglašen neustavnim i primjenu Presude Internacionalnog suda pravde iz 2007. godine protiv entiteta Republike Srpske, za genocid.

Visokom predstavniku za BiH
Specijalnom predstavniku EU u BiH
Ambassadoru Jonathan Moore, šefu misije OSCE-a u BiH
Članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH
Predsjedništvu Bosne i Hercegovine
Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine
Vijeću ministara Bosne i Hercegovine
Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine
Vladi Federacije Bosne i Hercegovine

Sramno je da se u eri demokratije, zaštite ljudskih prava i sloboda, u središtu ujedinjene Evrope obilježava Dan entiteta Republike Srpske, koji podsjeća na užas rata i pokušaj uništenja države Republike Bosne i Hercegovine.

Temelji entiteta „Republika Srpska“ na tlu Bosne i Hercegovine postavljeni su na masovnim grobnicama Bošnjaka i Hrvata i najmonstruoznijim zločinima koje današnji civilizirani čovjek jedva može pojmiti. Danas taj entitet sa svojim političkim predstavnicima, nastavlja ideju stvaranja Velike Srbije na račun Bosne i Hercegovine, baštineći ideju zločinaca kojima se sudi, ili je već presuđeno, za agresiju, ratne zločine i genocid. Danas je taj entitet primjer aparthejda u Evropi, a u kojem se krše osnovna ljudska prava i slobode mnogih građana, prije svega Bošnjaka i Hrvata.

Dok politički establišment entiteta Republike Srpske negira bošnjački i hrvatski narod, njihovu historiju, kulturu, tradiciju i jezik, kao i suverenitet, cjelovitost, teritorijalni integritet i državnost Bosne i Hercegovine, vi, morate otvoriti proces preispitivanja tog entiteta. Ovaj proces može početi primjenom presude Međunarodnog suda pravde po kojoj su institucije entiteta Republika Srpska, vojska i policija, počinile genocid.

Presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine je najsnažniji argument za ostvarivanje prava žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini te najbolji instrument za vraćanja dostojanstva jednoj evropskoj državi i članici UN-a, kao i vraćanje dostojanstva svim njenim građanima, žrtvama agresije i genocida. U pravnoj praksi, nepovredivo je pravo na nepriznavanje rezultata genocida, zločina za koji ne postoji zastarijevanje.

Smatramo da je, sa stanovišta univerzalnih ljudskih principa i vrijednosti anticivilizacijski proslavljati Dan entiteta Republika Srpska. Taj dan simbolizira početak političkog i pravnog, a nakon toga i sveopšteg nasilja koje je izabralo političko vođstvo, koje je stajalo iza projekta Republika Srpska. Upravo je ono počelo djelovati protivno Ustavu i zakonima Republike Bosne i Hercegovine i protivno mehanizmima demokratije, dogovora i zajednički prihvatljivih rješenja. Složena politička, etnička i druga pitanja Republike Bosne i Hercegovine je počelo rješavati političkim nasiljem iza kojeg je stajao osmišljen i pripremljen koncept i snage fizičkog nasilja. Dan RS označava početak sistematskog i planiranog udruženog zločinačkog poduhvata protiv države Republike Bosne i Hercegovine i njenog najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, naglašavamo da je kontinuirano negiranje zločina agresije i genocida, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika i nasilna zabrana sjećanja za žrtve i svjedoke agresije i genocida od strane političkog establišmenta entiteta Republika Srpska nastavak agresije i genocida u novim okolnostima i drugim sredstvima, ali sa potpuno istim ciljem.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio da je 9. januar – Dan entiteta Republika Srpska neustavan. Ustavni sud je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, te da krši Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Najava dolaska Vlade Republike Srbije na obilježavanje Dana entiteta na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem je direktno mješanje u untrašnje stvari države Bosne i Hercegovine, ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Posjeta će imati nesagledivo destabilizirajuću prekretnicu u međudržavnim odnosima u Regionu i Evropi. Kao premijer susjedne države, Vučić bi morao poštovati odluku Ustavnog suda Bosne i Heregovine kojom se 9. januar kosi s ustavnim principima i ravnopravnošću drugih naroda koji žive u entitetu Republika Srpska. Pompezno organizovanje 9. januara i prisustvo Vlade Srbije ništa dobro neće donijeti ni Srbiji ni entitetu ni srpskom narodu u cjelini. Najava premijera Srbije o dolasku na proslavu 9. januara, simbolizira legitimaciju zločina genocida u Bosni i Hercegovini. ali i otvorenu podršku negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od strane aktuelnih vlasti u entitetu Republika Srpska.

Internacionalni ekspertni tima Instituta za istraživanje genocida Kanada vas poziva da odmah pošaljete poziv političkom establišmentu Republike Srbije i entieta Republika Srpska za primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom je Dan entiteta Republika Srpska proglašen neustavnim. Poručite jasno da entitet Republika Srpska nikada neće biti srpska država na tlu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, bez ozbira na insistiranje održavanja paradržavnih ceremonija poput ove devetog januara. Poručite Aleksandru Vučiću da njegov nečasni politički čin dolaska u Banja Luku 9. januara nakon što govori o bošnjačko srpskom pomirenju i nakon što je promijenio svoju retoriku i sa četničke prešao na proevropsku, udaljuje Republiku Srbiju od Evrope, a njega diskvalificira kao ozbiljnog političkog lidera.

Pravo je na bosanskohercegovačkoj strani u ovome povijesnom trenutku i to moramo iskoristiti zarad budućnosti Bosne i Hercegovine, Evrope i Svijeta. Od Vas očekujemo da temeljem Vaših ovlasti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost Republike Bosne i Hercegovine, uvažavajući objektivnu istinu, pravo i pravdu, spriječite planiranu destrukciju i kaos u ovom dijelu Europe i Svijeta.

Potpisnici pisma:

Dr. Emir Ramić

Prof. dr. Francis A. Boyle

Lawyer, Omar Shabbir Khan

Prof. dr. David Pettigrew

Prof. dr. Marko Attila Hoare

Prof. dr. Keith Doubt

Prof. dr. Keith Miles

Prof. dr. Steven Leonard Jacobs

Prof. dr. Matteo Bastianelli

Prof. dr. Judith Armatta

Prof. dr. John L Esposito

Tanya L. Domi

Prof. dr. Ivica Đurok

Prof. dr. Safia Soliman

Jehanne van Woerkom

Katrin Bornmüller

Robert Leonard Rope

Chris Mathieu

Carlos Robert Steiner

Abdulah Sidran

Šemsudin Mehmedović

Senad Šepić

Jusuf Pušina

Prof. dr. Milan Popović

Nikolina Balaban,

Academic Esad Duraković

Academic Omer Ibrahimagić

Prof. dr. Sead Berberović

Prof. dr. Rasim Muratović

Prof. dr. Senadin Lavić

Prof. dr. Hariz Halilović

Prof. dr. Tarik Zaimović

Prof. dr. Salim A. Hadzic

Prof. dr. Ismet Dizdarević

Prof. dr. Ervin Sendijarevic

Prof. dr. Smail Čekić

Prof. dr. Džemal Najetović

Prof. dr. Fahira Fejzić-Čengić

Prof. dr. Fahrudin Novalić

Prof. dr. Sijana Džinić

Prof. dr. Sakib Softić

Prof. dr. Nijaz Ibrulj

Prof. dr. Selma Rizvić

Prof. dr. Bisera Suljić-Boškailo

Prof. dr. Muris Osmanagić

Prof. dr. Suad Kurtčehajić

Prof. dr. Kasim Trnka

Prof, dr. Ferid Muhić

Prof. dr. Šemso Tucaković

Prof. dr. Eli Tauber

Prof. dr. Nisveta Alispahić

Prof. dr. Haris Alibašić

Prof. dr. Ibrahim Kajan

Prof. dr. Fikret Bečirović

Prof. dr. Fahrudin Novalić

Prof. dr. Zemir Sinanović

Prof. dr. Džemaludin Latić

Prof. dr. Amir Karić,

Dr. Ahmed Pašić

Dr. Admir Mulaosmanović

Dr. Adamir Jerković

Dr. Mustafa Cerić

Dr. Ferid Kugić

Dr. Mirza Trokić

Dr. Mersim Ziljkić

Avdo Huseinović

Mr. Fatmir Alispahic

Mr. Hamdija Čustović

Mr. Osman Softić

Mr. Marjan Hajnal

Mr. Selmo Cikotić

Mr. Sanja Seferović Drnovšek

Mr. Selena Seferović

Mr. Ajša Purak

Mr. Muamer Džananović

Mr. Ante Milinović

Sead Omeragić

Satko Mujagić

Hako Duljević

Muhamed Fazlagić – Fazla

Prof. Semir Đulić

Eldin Elezović

Aziz Alili

Senada Softić – Telalović

Edit Agović

Prof. Suada A. Džogović

Prof. Alen Zečević

Prof. Hamdo Čamo

Prof. Meša Pargan

Sejfudin Tokić

Amir Ahmić

Muhamed Velić

Rezak Hukanović

Ibrahim Čikić

Mirsad Duratović

Muhamed Gafić

Anes Džunuzović

Šukrija Meholjić

Muhidin Šarić

Emledina Muftić

Armin Čusto

Safet Kadić

Bakira Hasečić

Zijad Bečirević

Sanela Fejzić

Jusuf Trbić

Salih Brkić

Fahra Salihović

Mirveta Mrkalj-Durben

Azra Durić

Džebrail Bajramović

Džafer Kulenović

Suzana Vukić

Muhamed Mahmutović

Nihad Aličković

Mugdim Galijašević

Almir Mehonić

Ibrahim Osmanbašić

Kenan Trebinčević

Senada Cvrk Pargan

Ivana Ina Mostarac

Ćerim Bajrami

 

(Kliker.info-IGK)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku