hamburger-icon

Kliker.info

URBI ET ORBI: Jelena Trivić, neofašizam naše sadašnjosti

URBI ET ORBI: Jelena Trivić, neofašizam naše sadašnjosti

25 Maja
14:40 2020

„Javno sam iznijela svoj stav o prvom gerilcu porobljene Evrope Dragoljubu Draži Mihailoviću. I branila ga i branit ću ga uvijek. I da vi meni govorite da sam ja izdajnik. Porodicu sa očeve strane su spasili četnici. Gdje god je bio četnički pokret nije bilo masovnih pokolja. Nažalost, gdje god je bio partizanski pokret tu su bili masovni pokolji“.

Ovo je sa govornice Narodne skupštine, urbi et orbiporučila Jelena Trivić, poslanica PDP-a. Osiono i ponosno. I nije joj to prvi put, jer smo već svjedočili da je dotična obožavateljica lika i djela čiča Draže i njegovih kolaboracionističkih, fašističkih hordi, koji su tokom Drugog svjetskog rata stali uz bok njemačkim i talijanskim nacistima, to javno govorila.

Povjesničari su ulozi četničkog pokreta svoje rekli prije više od sedam decenija. Daleko više od njih svjedočili su ljudi koji su se tokom tih ratnih godina našli na njihovom udaru. Jer iza četnika ostajala su poharan i popaljena sela, masovna i brutalna zvjerstva, silovanja.

No, došle su devedesete godine 20. stoljeća, a s njima i povijesni revizionizamI  rehabilitacija kolaboracionističkih pokreta. U kojoj su zahvaljujući novim „demokratama“ iz ormara poispadali skupa s brižljivo očuvanim simbolima kosturi inih zločinaca koji su preko noći postali „žrtve komunističkog progona iako su samo onomad štitile svoj narod“.

Taj narativ brižljivo se njeguje i agresivno, već tri decenije, nameće u javnom prostoru bh. entiteta Republika SrpskaI u tome složno učestvuju RS-ovski političari svih boja i orijentacija, većina medija, javnih radnika. Antifašistička prošlost Jugoslavije, pa time i Bosne i Hercegovine, skrenuta je na marginu. I o njoj kada se i govori čini se to na način da su Srbi bili jedini antifašistiUključujući, eto, i čiča Dražu.

Ali da se vratimo na Jelenu TrivićRođena je 1983. godine, ekonomistica je, univerzitetska profesoricaMlada nada i uzdanica Partije demokratskog progresa. Ta žena trebala bi da predstavlja novu sliku političke scene RS-a. Alternativu učmaloj vlasti koja već niz godina obesmišljava politički život u ovom entitetu.

Trebala bi. Ali za svaku iole normalnu osobu koja je bila u prilici vidjeti i čuti njen istup na sjednici Narodne skupštine 22. maja, odnosno izjavu s početka ovog teksta jedina pomisao je mogla biti: „Šta ja ovdje više uopšte tražim?“ Činjenica jeste da se vrijeme do lokalnih izbora u BiH sada već broji danima. Činjenica je i da se u RS naklonost birača ubire isključivo na dvije stvari: blaćenju političkih protivnika i jeftinoj nacionalističkoj retorici koja godi srpskim ušima više od taktova najljepših balada.

I biće da upravo zbog toga RS nema nikakvu ni bolju ni normalnu budućnost. I nema alternativu jer se sva politička scena svrstala na desnicu i samo se utrkuju ko će iz toga bolje profitirati. Otuda na istupe Jelene Trivićnije i nikada neće reagirati osnivač PDP-a i sada počasni predsjednik te stanke Mladen IvanićOnomad uzoran drug i omladinac. Mladi lav Saveza komunista JugoslavijeA i kakvo bi moralno pravo imao da digne glas kada se i on poput Milorada Dodika, Petra Đokića i stotina njima sličnih olako odrekao svega što krasi ideje ljevice zarad vlasti.

U javnosti se sve češće govori kako bi Jelena Trivić mogla biti zajednička kandidatkinja opozicije za gradonačelnicu Banja LukeOpozicija je uvjerena da ima velike šanse da porazi u izbornoj utrci aktuelnog gradonačelnika Igora Radojičića. U to, lično, nisam sigurna. Ali sam sigurna da bi takva odluka definitivno dijelu banjalučana ogadila izbore do mjere da nikada više na njih ne izađu. Jer ni brižljivo nanesen crveni ruž na usnama, ni čedne bluzice zakopčane do grla, ni slika „majke, profesorice, političarke“ nisu kadri da skriju opasnost koja iza njih stoji. Opasnost novog, bujajućeg neofašizma koji truje sve zdravo oko sebe.

Stoga bi bilo dobro da Jelena Trivić prije nego slijedeći put javno i bahato bude ustala u odbranu četničkog pokretamalo bolje promisli. Ili da, recimo, posjeti Gornji MatejevacSelo nadomak Niša u SrbijiSelo čije su žene, nakon oslobođenja u jesen 1944. godine, golim rukama nasrnule da presude zarobljenim četnicima ogorčene zbog zločina koje su tu počinili nad ženama, djecom, starcima. U znak odmazde jer su se njihovi očevi, sinovi, braća, muževi pridružili NOB-u.

Kažem bilo bi dobro. Ali neće to učiniti Jelena Trivić i ine i ini trivići. Umjesto toga nastavit će tvrdoglavo braniti neodbarnjivo i trovati javni prostor svojim istupima.

Stoga samo ostaje nada da, ili neće biti kandidatkinja za gradonačelnicu Banja Luke, ili da će – desili se to – doživjeti izborni fijasko. U protivnom, nikoga ne bi trebalo iznenaditi da joj prvi potez bude da na Trgu palih boraca uz biste narodnih heroja NOB-a naloži postavljanje i biste Mihailovića i još pokojeg, omiljenog joj, četničkog vojvode.

Gordana Katana (Inforadar)

Podijeli

2 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 25 Maja, 20:21

  GORDANA KATANA SNAJKA ONIH KOJI SU U DRUGOM RATU GORLJIVIJE OD HRVATA VOLJELI NDH.JA LIČNO SAM OGORČENI PROTIVNIK PDP-a i SDS-a ALI PODR\AVAM TRIVIĆKU U OVOM JER JE ISTINA DA SU ČETNICI ČUVALI SRPSKI NAROD PO SELIMA I NISU OVI GORDANINI KOJI SU BILI U USTAŠAMA MOGLI OSTVARITI SVOJ NAUM.OD ČETNIKA STE DOBILI PO NOSU U PODRINJU JER STE SA FRANCETIĆEM ORGIJALI I KLALI U ISTOČNOJ BOSNI.DRAŽA JE PRVI GERILAC EVROPE I ON JE PRVI BIO NA POTERNICI NJEMAČKOG RAJHA I UCIJENJEN NA TRISTO HILJADA ZLATNIH RAJHMARAKA PA TEK POSLIJE TITO NA ISTU CIFRU.PITAJTE AMERIKANCE KO IH JE SPASIO U OPERACIJI HALIARD.MUSLIMANI IHRVATI BILI U NDH PA POPUŠILI ČETNIKE ČERČIL PRODO KOMUNISTIMA ITO JE ISTINA.SVE OSTALO JE LAŽ

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 26 Maja, 05:08

  Početak Drugog svetskog rata 1939. godine Kralj Petar II prisilio je Kraljevinu Jugoslaviju da odabere kojoj će se strani prikloniti. Odluka kneza Pavla da se prikloni Trojnom paktu naišla je na žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize Vlade i vojnog udara. Kralj Petar II proglašen je punoljetnim, i odmah preuzeo vlast od Namjesništva. Jugoslovenska vojska bila je potpuno nespremna da se odupre invaziji nacističke Njemačke i fašističke Italije koja je uslijedila, i Jugoslavija je za jedanaest dana bila okupirana. Kralj Petar II bio je primoran da zajedno sa Vladom emigrira, prvo u Grčku, a zatim u Egipat.

  U junu 1941. godine stigao je u Ujedinjeno Kraljevstvo, u Englesku. U Jugoslaviji su u međuvremenu oformljena dva suparnička pokreta: Jugoslovenska vojska u otadžbini, poznata i kao Četnički ili Ravnogorski pokret, na čelu generalom Dražom Mihailovićem. Drugi je bio revolucionarni partizanski pokret otpora koji je vodio komunista Josip Broz – kasnije poznatiji kao Tito. Posljedica je bio krvavi građanski rat. Saveznici su u početku podržavali Mihailovića, a kasnije su se preorijentisali na Tita. Pod pritiskom Britanaca kralj Petar II je pozvao snage pod komandom generala Mihailovića da se stave pod komandu komunističkih odreda Josipa Broza Tita. Godine 1944, u pratnji sovjetskih tenkovskih brigada, partizani su ušli u Beograd i oformili komunističku Vladu.

  MORAS PRIJATELJU DA PRIHVATIS DA SU CETNICI ZA VRIJEME DRUGOG SVJETSKOG RATA BILI SAVEZNICI NACISTICKE NJEMACKE I FASISTICKE ITALIJE KOJI SU UBIJALI NEDUZNI NAROD I SVE ONE KOJI SU DAVALI OTPOR NACISTIMA I FASISTIMA. CETNICI SU ISTO TO PONOVILI KADA JE SRBIJA IZVRSILA AGRESIJU NA BiH I KADA SU UBIJALI NEVINE LJUDE KOJI SU BRANILI BiH OD AGRESORA I NACI-FASITA. JA BIH TE MOLIO DA PRESTANES DA BRANIS CETNIKE JER SVAKO ZNA DA SU CETNICI NACI-FASISTI I KOLJACI KOJI SU UBILALI NEVINE LJUDE DRUGE VJERE.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku