hamburger-icon

Kliker.info

Uragan Harvey udara i prijeti : Trump proglasio katastrofu za državu Teksas (Video)

Uragan Harvey udara i prijeti : Trump proglasio katastrofu za državu Teksas (Video)

26 Avgusta
08:03 2017

Kasno sinoć po američkom vremenu uragan Harvey je kao oluja 3. kategorije  svom silinom udario na obalu američke države Teksas i to u u rejonu Corpus Christija.

Američki predsjednik  Donald Trump potpisao je proglas o katastrofi za državu Teksas nekoliko sati prije prvog udara .Trump je na Twitteru objavio da je katastrofu proglasio na zahtjev guvernera Teksasa Grega Abbotta, dodajući kako to “oslobađa punu snagu pomoći Vlade”.

Također je  ohrabrio “sve koji su na putanji uragana Harvey da slijede savjete i naloge svojih lokalnih i državnih zvaničnika”.

“Nastavtićemo da pratimo uragan Harvey, kao i pripremljenost i napore koje u odgovoru na njega pružaju državni, lokalni i federalni zvaničnici”, naveo je američki predsjednik.

Guverner Texasa zatražio je pomoć američke Savezne vlade uoči naleta uragana Harveyja, pošto je Bijela kuća objavila da će uragan “nekoliko dana imati razornu snagu”.

Uragan Harvey koji se približava teksaškoj obali istočno od Corpus Christi ojačao je u petak sa kategorije 3 na kategoriju 4 što je znak izrazito snažne oluje s jakim vjetrovima i okeanskim valovima i približava se kopnu, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane te da bi ovo mogao biti najgori uragan u Sjedinjenim Državama nakon Katrine 2005.

Evakuacija stanovnika

Stanovnici priobalnih oblasti, koji su odlučili da ostanu u svojim kućama, u panici se opskrbljuju ogromnim količinama hrane, vode i gasa, dok drugi daskama oblažu prozore i vrata svojih kuća i poslovnih prostora, prenijeli su u petak američki mediji.

Mnogi, međutim, u žurbi napuštaju priobalne oblasti jer su zvaničnici pozvali stanovnike da se evakuišu, pa su na putevima protežu duge koline vozila, prenosi Reuters.

Aviokompanije su otkazale letove, škole su zatvorene, a koncerti i drugi odavno planirani događaju u Hustonu i priobalnim oblastima su odgođeni.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku