hamburger-icon

Kliker.info

Uprkos zabrani Ustavnog suda BiH: Počeo antidejtonski i antiustavni referendum u RS-u

Uprkos zabrani Ustavnog suda BiH: Počeo antidejtonski i antiustavni referendum u RS-u

25 Septembra
07:41 2016

glasacki-listU bh. entitetu Republika Srpska počeo je referendum o 9. januaru, danu tog bh. entiteta iako je Ustavni sud BiH svojim odlukama proglasio neustavnim i zabranio njegovo održavanje.

Četiri dana prije referenduma, Narodna skupština Republike Srpske zatražila je od Vlade ovog entiteta da u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima.

Iako su političari iz FBiH pozivali i očekivali da će visoki predstavnik Valentin Inzko u ovom slučaju posegnuti za bonskim ovlastima kao što je to uradio supervizor za Distrikt Brčko, Bruce G. Berton, to se ipak neije desilo.

“U ovom trenutku nema potrebe za korištenjem izvršnih ovlasti visokog predstavnika u slučaju referenduma u Republici Srpskoj, budući da je Ustavni sud BiH donio privremenu obustavu odluke o raspisivanju referenduma, te stoga ne postoji pravni osnov za održavanje tog referenduma. Slijedom odluke o privremenoj obustavi, Komisija za referendum u Republici Srpskoj nema mandat da organizira referendum koji je suspendiran. Visoki predstavnik poziva sve nadležne organe da osiguraju poštivanje ove odluke, te podsjeća sve organe vlasti da je kršenje odluka Ustavnog suda krivično djelo”, kazali su za N1 u Uredu visokog predstavnika u BiH.

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim, nakon čega je u NSRS donesena odluka o održavanju referenduma o Danu Republike 25. septembra. Referendumom će se, od građana, tražiti da se izjasne o tome da li 9. januar treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske.

Ustavni sud ranije je prihvatio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se donese privremena mjera o obustavljnju odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) također je poručio da neće tolerirati kršenje Dejtonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja. Uz izdvojeno mišljenje Rusije, iz PIC-a su poručili da je Ustavom BiH utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

Komentarišući odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani referenduma u Republici Srpskoj i odgovor Milorada Dodika da će referenduma ipak biti, Vućić je rekao:

Ja sam već rekao, rekao je to i predsjednik Tomislav Nikolić, bili smo jedinstveni, da ne podržavamo referendum. Onaj ko raspakuje Dejtonski sporazum, pravi veliki problem. Daleko od toga da je Dejtonski ugovor idealan, ali mi smo njegov potpisnik i imamo obaveze i odgovornost prema njegovom poštivanju. Imamo i svoj narod zapadno od Drine. Ja sam to rekao i nedavno na otvaranju auto puta od Doboja do Prnjavora, što se nekima nije dopalo. Ali, naša obaveza je da budemo odgovorni, a ne da se bilo kome dopadamo”.

Priča o referendumu je počela krajem prošle godine. Ustavni sud BiH raspravljao je o apelaciji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i odlučio da je sporan dio Zakona o praznicima RS, zbog čega je naložio ukidanje proslave dana ovog entiteta.

Republička komisija formirala je komisije u lokalnim zajednicama, odštampala glasačke listiće, obezbijedila birački spisak koji im je Centralna izborna komisija odbila je dostaviti spisak Komisiji sa obrazloženjem da je “zahtjev neosnovan”.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Siniša Karan pozvao je sve građane, nebitno kom konstitutivnom narodu pripadaju, da izađu i da se na referendumu izjasne kako god oni žele, potpuno slobodno. Karan je naveo da 1.219.399 građana u Republici Srpskoj ima pravo glasa na referendumu.

Glasačka mjesta za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske u nedjelju, 25. septembra, biće otvorena od 7.00 do 19.00 časova, saopšteno je iz Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Republička komisija na svaka dva sata saopštavati izlaznost na referendumu.

Prve nezvanične rezultate, Republička komisija za sprovođenje referenduma objavit će odmah nakon njihovih prikupljanja u opštinskim i gradskim komisijama, a najkasnije 48 sati od zatvaranja glasačkih mjesta.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku