hamburger-icon

Kliker.info

Upozorenje Željka Komšića : Poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene

Upozorenje Željka Komšića : Poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene

04 Jula
13:43 2020

Poruka ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kojom iskazuje nepoštovanje spram odluka institucija države Bosne i Hercegovine, a koje su donesene potpunim konsenzusom, u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina, loša je i nediplomatska poruka, kazao je u subotu član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov danas je poručio da BiH kao suverena država ima pravo da se /ne/ približi nekome, te da u društvu BiH ne postoji konsenzus o integraciji u NATO.

“Pokušaji da se `progura` integracija BiH u NATO, koji podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa“, zaključio je Ivancov.

Njegova izjava izazvala je rekaciju Komšića koji je ocijenio da “takav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine”.

“S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene. Ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je dodao kako ambasador Ivancov možda misli da može u BiH “voditi agresivnu anti-zapadnu, anti-demokratsku politiku kako to njegova zemlja radi u Srbiji, kako to sada rade u Crnoj Gori pokušavajući da je destabiliziraju, i kako su pokušavali u Sjevernoj Makedoniji, ali ga podsjećam da je on samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine”.

Njega ne bi trebalo da se tiču NATO integracije Bosne i Hercegovine, niti ima šta da komentira odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela, poručio je Željko Komšić.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 05 Jula, 23:32

    LIJEPO JE TEBE OKARAKTERISAO ANTE PRKAČIN KAD TE JE NAZVAO ČARŠIJSKO KEZME.(To je nešto između praseta i velike svinje;taj uzrast)ZNAČI NEZREO.TI SI NAŠAO DA ŠILJIŠ NA AMBASADORA RUSIJE,MAJMUNE NOPJEVANI.TI KOJI SI DOBIO 900 GLASOVA OD HRVATSKOG NARODA U BIH A IMA IH BAREM POLA NILIONA,PA TI NASTUPAŠ” KAO”PREDSTAVNIK HRVATSKOG NARODA,NIJE VALJDA.ŠTO BI TO BIO U PRAVU AMERIČKI SENAT I KO SU ONI UOPŠTE.AKO BI DOŠLO GUR GUZICI I RUSI KRENULI DA PREGAZE BALKAN,UZGRED KAKO SE VI BAGRO BALKANSKA ODNOSITE PREMA NJIMA TREBALI BI,JEL TI MISLIŠ DA BI AMERIČKI SENATORI KURCOM MRDNULI I DOŠLI BAŠ TEBE I TAKVE KAO TI DA BRANE.KAKO MOŽE AMERIKA DA RADI ŠTA HOĆE A RUSIJA KAO NEMOŽE,ANERIKA OD NAS UDALJENA 10 000 KILOMETARA A RUSI 750 KILOMETARA I SAD OVI MOGU A OVI NE.PA DAJE NEKO NEŠTO I POTPISAO SAD NEVAŽI I TAČKA JER SU SE PROMJENILE OKOLNOSTI U SVIJETU KONJINO I NEMA VIŠE SAMO JEDNE SILE NEGO NEKOLIKO NJIH I SVIJU ĆE SE PITATI.SAVITE NJUŠKE JER BI MOGLI DOBITI PO NJIMA.ŽALIŠ MILA ĐUKANOVIĆA,PA MAJMUNČINO NIJE CRKVA PISALA ZAKON O OTIMANJU IMOVINE OD CRKVE VEĆ MILO ĐUKANOVIĆ.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku