hamburger-icon

Kliker.info

Upozorenje Wolfganga Petritscha: Prevlast ultradesničarskih stranaka mogla bi destabilizirati cijeli Balkan

Upozorenje Wolfganga Petritscha: Prevlast ultradesničarskih stranaka mogla bi destabilizirati cijeli Balkan

05 Februara
16:08 2019

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch upozorio je kako bi eventualna prevlast populističkih i ultradesničarskih stranaka na predstojećim izborima za Europski parlament mogla ozbiljno destabilizirati stanje u BiH, ali i na cijelom Balkanu jer će neizbježna posljedica takvog razvoja događaja biti jačanje ruskog utjecaja, prenio je u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

Kako navodi Hina u intervjuu za taj list austrijski diplomat je istaknuo kako bi se s većinom populista i ultradesničara u Europskom parlamentu u novoj Europskoj komisiji mogli naći ljudi koji zapravo ne cijene istinske vrijednosti ujedinjenje Europe, a istodobno su “vrlo naklonjeni” Rusiji i njezinom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“To nije dobro za Balkan. Mi znamo da ovo znači jaču poziciju Srba. To je sasvim jasno. I tu nastupa (Milorad) Dodik. On vidi da je ovo prilika za njega da se etablira. Jedan političar koji je stranac, odjednom bi mogao postati faktor”, ocijenio je Petritsch.

Jedina je brana jačanju takvog utjecaja prevlast proeuropskih snaga unutar Unije, no za potrebni učinak bilo bi nužno održati i koordinirani pristup sa SAD-om, ocijenio je Petritsch.

Uz BiH koja ostaje neuralgična točka Balkana Petritsch upozorava i na problem Kosova čiji bi status valjalo što prije riješiti jer bez toga nema stabilnosti u tom dijelu Europe.

Europskoj je uniji sugerirao kako bi trebala inicirati postizanje neke vrste novog dogovora o BiH, a taj bi “nad-Dayton” imao za cilj da BiH konačno postane funkcionalna država.

“To je problem s kojim se Europska unija mora nositi”, kazao je Petritsch čija je procjena kako u BiH zapravo nije na djelu izbor između rata i mira nego između autoritarnih sustava kakav je ruski i liberalne demokracije, a i na to bi presudan utjecaj mogli imati svibanjski izbori za Europski parlament.

“Više ćemo znati nakon svibanjskih izbora za Europski parlament”, kazao je Petritsch upozoravajući kako bi se moglo dogoditi da EU iznutra gleda na djelu neprijatelje europskih integracija što će sigurno imati teške posljedice.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku