hamburger-icon

Kliker.info

Upitan referendum o nezavisnosti : Španske vlasti šalju 4000 policajaca u Kataloniju

Upitan referendum o nezavisnosti : Španske vlasti šalju 4000 policajaca u Kataloniju

22 Septembra
15:36 2017

Ministarstvo unutarnjih poslova Španjolske priopćilo je u petak da šalje još pripadnika državne policije u Kataloniju kako bi održali red i osigurali da zabranjeni referendum o neovisnosti 1. listopada ne bude održan, prenosi Reuters.

Agencija navodi da Katalonija , koja želi održati glasanje o otcjepljenju od Španije , ima vlastitu policiju, koja nosi naziv Mossos d'Esquadra, a da, osim toga, španska  državna policija, poznata kao Guardia Civil, patrolira regijom i često surađuje s katalonskom policijom.

Navodi se da španjolsko ministarstvo nije otkrilo o kolikom je broju policajaca upućenih u Kataloniju riječ, ali španski mediji tvrde da je između 3.000 i 4.000 njih već stiglo ili je na putu prema toj regiji.

Oni će se pridružiti kontingentima od 5.000 pripadnika državne policije koji su uobičajeno stacionirani u Kataloniji i 17.000 policijaca Mossosa.

Reakcija u slučaju referenduma

“Njima će zadatak biti nadgledanje javnog prostora i održavanje reda, a reagirat će u slučaju održavanja nezakonitog referenduma”, stoji u saopštenju  Ministarstva, kako prenosi Tanjug.

U njemu se dodaje da će “oni djelovati kao podrška Mossosu, koji i dalje ostaje nadležan”.

Navodi se da će dio novopridošlih policajaca biti smješten na iznajmljenim trajektima usidrenim u lukama Barcelona i Tarragona, kako zbog nedostatka privremenog smještajnog prostora, tako i zbog izbjegavanja sukoba između prosvjednika i policijskih snaga.

Iz španjolskog Ministarstva unutarnjih poslova policajcima je također poručeno da u razdoblju od 20. rujna do 5. oktobra  neće moći uzimati slobodne dane.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku