hamburger-icon

Kliker.info

UPAD: Policija odnijela dio dokumentacije o finansijskom poslovanju PDP

UPAD: Policija odnijela dio dokumentacije o finansijskom poslovanju PDP

20 Oktobra
04:16 2006

Siniša Đorđević, član Glavnog odbora PDP-a, potvrdio je da su prostorije pretresene u ranim jutarnjim časovima u banjalučkom naselju Nova Varoš, po odobrenju Suda BiH. U Tužilaštvu BiH su kazali da su pretresi izvršeni na dvije lokacije i da je izuzeta određena dokumentacija, ali nisu željeli da otkrivaju više detalja. Policija je, kako se saznaje, pretresla i objekte Mire Jurišića, bivšeg poslanika PDP-a u parlamentu RS, u Ribniku.

Kako javljaju banjalučke  "Nezavisne", pretres je izvršen u sklopu istrage koju je Tužilaštvo BiH otvorilo početkom septembra ove godine protiv predsjednika PDP-a Mladena Ivanića i još desetak osoba osumnjičenih da su se tokom 2001. i 2002. godine udružili u zločinačku organizaciju radi krađe šuma i protivzakonitog finansiranja predizborne kampanje PDP-a. U PDP-u su rekli da izjave o ovom slučaju u ime te stranke može da da samo Siniša Đorđević. Osim Ivanića, aktuelnog šefa bh. diplomatije, istraga je otvorena i protiv Zorana Đerića, potpredsjednika PDP-a i bivšeg ministra policije RS, Rodoljuba Trkulje, predsjednika Gradskog odbora PDP-a Banjaluka, te Perice Bundala, člana Predsjedništva stranke i šefa Izbornog štaba PDP-a za opšte izbore 2002. godine. Osumnjičeni su takođe i Stojko Blagojević, kao zamjenik direktora "Šuma Republike Srpske", Boro Čeko, direktor Šumskog gazdinstva "Ribnik", Zoran Šupeta, direktor Šumskog gazdinstva "Kalinovik", Miro Jurišić, vlasnik i direktor "Trgokomerca" d.o.o. Ribnik, te još nekolicina direktora šumskih gazdinstava iz RS.

Siniša Đorđević, koji je ujedno i advokat osumnjičenih čelnika PDP-a u ovom slučaju, kazao je da je jučerašnji pretres izvršen kako bi se prikupili dokazi o eventualnom postojanju krivičnih djela.

"Tražili su dokaze o eventualnom poslovanju PDP-a sa ‘Srpskim šumama’ u periodu 2001. i 2002. godina kao i dokazi o eventualnom postojanju donacija ili nekih drugih aktivnosti između PDP-a i ‘Srpskih šuma'", istakao je Đorđević ističući da ta dokumentacija nije pronađena jer "nikada nije postojala takva vrsta posla između PDP-a i ‘Srpskih šuma'". "Uzeli su dokumentaciju o finansijskom poslovanju PDP-a u periodu 2001. i 2002. godine, mada je ta dokumentacija već ranije bila u rukama Izborne komisije BiH i u njoj nema ništa zanimljivo", istakao je on.

Ivanića, Đerića, Bundala, Trkulju i Blagojevića Tužilaštvo BiH tereti da su kao pripadnici zločinačke organizacije 2002. godine izdali naloge direktorima šumskih gazdinstava iz RS da svaki od svog gazdinstva nezakonito pribavi određenu količinu novca i predaju ga PDP-u za potrebe predizborne kampanje, što su ovi i uradili. Prema potvrđenim saznanjima "Nezavisnih novina", neki od tih direktora su: Boro Čeko (ŠG "Ribnik"), Milorad Marjanović (ŠG "Kozarska Dubica"), Zoran Šupeta (ŠG "Kalinovik"), Zdenko Sakan (ŠG "Vrbanja"), Milorad Gogić (ŠG "Mosor") i još nekolicina direktora. Tužilaštvo BiH Ivanića tereti za zloupotrebu položaja i zločinačko udruživanje, Jurišića za šumsku krađu, a Đerića, Bundala, Trkulju i Blagojevića za zločinačko udruživanje i podsticanje na zloupotrebu položaja. Direktori šumskih gazdinstava osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja. U Sudu BiH potvrđeno da je riječ o velikoj količini novca koji je PDP iskoristila za finansiranje predizborne kampanje za opšte izbore 2002

(Kliker.info)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku