hamburger-icon

Kliker.info

UPAD: Financijska policija istražuje privatizaciju Hotela “Neum”/Oduzeta dokumentacija

UPAD: Financijska policija istražuje privatizaciju Hotela “Neum”/Oduzeta dokumentacija

12 Decembra
05:13 2006

Po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona službenici Federalne financijske policije upali su jučer oko 11 sati  u Hotel «Neum» u Neumu odakle su izuzeli dokumentaciju u vezi s privatizacijom ovog hotela, saznaje «Dnevni avaz».

Istražitelji su, kako smo saznali, odnijeli šest registara u kojima se nalazi dokumentacija vezana za dokapitalizaciju Hotela «Neum», a u narednim danima trebao bi biti  izuzet i ostatak dokumentacije. Akcija je trajala do kasnih popodnevnih sati.

Glavni kantonalni tužilac Nijaz Mehmedbašić u izjavi za «Dnevni avaz» potvrdio je da su inspektori financijske policije po nalogu tog tužilaštva ušli u  Hotel «Neum».

– Cilj akcije je da se izvrši kontrola privatizacije, odnosno dokapitalizacije Hotela «Neum». U tom smislu smo naredili da se izuzme i dokumentacija u vezi sa dokapitalizacijom. Već godinama imamo saznanja u vezi sa sumnjivom dokapitalizacijom u Hotelu «Neum», ali ona nije  bila urađena. Sada želimo da se istražnim radnjama potvrde ili odbace  sumnje oko nelegalne privatizacije hotela. Od onoga što istražitelji budu našli zavisit će i dalji tok ovog postupka – rekao je Mehmedbašić.

Glavni inspektor Financijske policije F BiH Zulfer Dervišević kaže za «Avaz» da je Tužilaštvo HNK istražiteljima naredilo da u agenciji  za privatizaciju HNK izvrše uvid u dosje Hotel «Neum», te utvrde  pravni status i vlasnički kapital hotela. Također imaju obavezu da izvrše  provjeru utvrđenog kapitala Hotela «Neuma» na dan kad je izvršeno zaključivanje ugovora o stranom ulaganju «Glumina banke» iz Hrvatske, te posebno provjere sva  strana ulaganja u banci. Predmet istrage će biti i povrat sredstava «Glumina banci» kao stranom ulagaču.

– Postoje sumnje da je dokapitalizacija Hotela «Neum» napravljena nelegalno i u širokoj istrazi koju smo otvorili mi ćemo provjeriti te sumnje – rekao je Dervišević. On kaže da je kontrola privatizacije u Hotelu «Neum» planirana još 2002. godine, ali da zbog manjka ljudstva financijska policija do sada nije mogla ispuniti taj zadatak.

Prema saznanjima koja ima Tužilaštvo HNK, a koja su sada predmet provjera, dokapitalizacija Hotela «Neum» od strane «Glumina banke» iz Hrvatske, vlasništvo kontraverznog tajkuna Marka Marčinka, obavljena je potpuno fiktivno. Naime, «Glumina banka» je izvršila isplatu sredstava na ime dokapitalizacije Hotela «Neum», čiji iznos je još nepoznat, a ubrzo nakon ulaska u posjed, menadžment hotela je  ista sredstva  jednostavno vratio na račun spomenute banke!? Transakcija je, dakle, obavljena samo fiktivno. No,   sredstva od «Glumina banke» u dokumentaciji Hotela «Neum»  i dalje se vode kao njena  depozitna sredstva položena na banci, ali u suštini to nije tako. Sredstava na banci uopće nema, a «Glumina banka» je prikazala da se radilo o kreditu koji je Hotel «Neum» navodno vratio!?  Međutim, uprkos svemu, «Glumina banka» je i dalje ostala vlasnik hotela. Kasnije  «Glumina banka» postala dio «Dubrovačke banke», a poslije i drugih bankarskih grupacija, te je i Hotel «Neum» mijenjao vlasnika.

(Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku