hamburger-icon

Kliker.info

Univerzitetsko-klinički centar Sarajevo : Pacijent iz Zenice sa virusom svinjske gripe u teškom stanju

Univerzitetsko-klinički centar Sarajevo : Pacijent iz Zenice sa virusom svinjske gripe u teškom stanju

01 Februara
15:16 2016

KCUSStanje pacijenta S. I. iz Zenice kod kojeg je ustanovljena zaraza virusom AH1N1 je izuzetno teško, a pacijent je smješten u jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT) i životno je ugrožen, saopćeno je iz Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo.

Ovaj pacijent je prije nekoliko dana iz Kantonalne bolnice Zenica prebačen na UKC Sarajevo.Glasnogovornica KCUS Muamera Šehić kazala je kako su svi pacijenti kod kojih je ustanovljen AH1N1 u “poprilično teškom stanju, ali je jedino S. I. životno ugrožen”.

Od 1.januara ove godine na Klinici za infektivne bolesti UKCS pregledana su 54 pacijenta sa gripoznim sindromom.Od 54 pregledanih pacijenata, 17 je hospitalizirano na Klinici za infektivne bolesti, a od tog broja kod deset pacijenata ustanovljen je virus AH1N1, kod dva pacijenta Influenca A, te kod jednog pacijenta Influenca B.

Hospitalizirani pacijenti su pod pod nadzorom ljekara, te su zbrinuti adekvatnom terapijom, kazala je Šehić.Zaraza disajnih puteva koju uzrokuje virus AH1N1 popularno se naziva i svinjska gripa, a uzrokuje je virus gripe koji je prvi put otkriven u proljeće 2009. godine, na kraju uobičajene sezone gripe na Sjevernoj hemisferi.

Virus dospijeva u tijelo udisanjem kontaminiranih kapljica ili prijenosom živog virusa rukama s kontaminiranih površina u oči, nos ili usta.

Simptomi svinjske gripe kod ljudi slični su simptomima zaraze drugim sojevima virusa gripe, a to su povišena temperatura, kašalj, grlobolja, bolovi u cijelom tijelu, glavobolja, zimica, umor, proljev i povraćanje. Simptomi se javljaju tri do pet dana nakon izlaganja virusu i traju otprilike osam dana.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku