hamburger-icon

Kliker.info

Umro je dr. Dragan Milavić: Zlatno ime u kolektivnoj memoriji Mostara

Umro je dr. Dragan Milavić: Zlatno ime u kolektivnoj memoriji Mostara

25 Septembra
06:45 2019

U Mostaru je umro dr. Dragan Milavić, jedan od doajena mostarskog i regionalnog zdravstva, čija će uloga – osim one redovne, uobičajene, profesionalne kao uglednog ljekara i dragog čovjeka, neminovno i posebno ostati upamćena po periodu rata 90-ih godina, gdje je ostavio neizbrisiv pečat istinskog patriote i humaniste velikog srca.

Tokom agresije na Mostar, posebno u toku 1993. godine, dr. Milavić je obavljao delikatnu funkciju pomoćnika komandanta 4. Korpusa Armije Republike BiH, Arifa Pašalića, za djelatnost saniteta. Njegova uloga je bila da u potpuno novim, nametnutim i delikatnim okolnostima rata i otvorene agresije, organizuje ratnu bolnicu i to u neuslovnim prostorima koje je pružao objekat bivšeg Higijenskog zavoda.

Uz veliku hrabrost i požrtvovanost, uspio je da konsoliduje dostupni tim ljekara i medicinara koji su na najbolji način u datim uslovima uspjeli da odgovore na tragediju koja je danonoćno u ljekarske sobe dovodila na desetine i stotine ranjenih i u granatiranjima osakaćenih ljudi.

Na hiljade života u tom mostarskom paklu je spašeno samo zahvaljujući brzoj i stručnoj intervenciji pod krovom Ratne bolnice.

Ratna bolnica na čelu sa dr. Draganom Milavićem i dr. Zlatkom Skikićem, kao i svim tadašnjim uposlenicima ove službe, ostaće upisana zlatnim slovima ne samo u istoriji zdravstva hercegovačkog centra, nego i u kolektivnoj memoriji svih građana koji su prošli i zapamtili pakao mostarske Hirošime, zatočenog i sistematski ubijanog grada.

Na čelu sa dr. Milavićem i njegovim kolegama, mostarska Ratna bolnica bila je neusporediva etička i moralna vertikala u ukupnoj agresiji koja se sručila na Mostar devedesetih godina.

Odigrala je nemjerljivu ulogu u odbrani ovog dijela Bosne i Hercegovine, pružajući medicinsku pomoć i borcima i građanima Mostara i Hercegovine suočenih sa sistematskim granatiranjima i neviđenim terorom i patnjom.

Iz ratnog dnevnika bolnice, izdvajamo; organizovana je na brzu ruku u neuslovnoj zgradi Higijenskog zavoda u naselju Carina, aprila 1993. Bili su istinski stub odbrane Mostara. Mali tim ljekara i medicinskog osoblja, istinskih entuzijasta i patriota, pružao je medicinsku pomoć i borcima i civilima.

Dnevni prosjek evidentiranih medicinskih slučajeva od 9. maja 1993 godine do novembra iste godine bio je šest poginulih i 30 ranjenih Mostaraca, koji su ovdje bili zbrinuti. U tih šest i po mjeseci kroz ratnu bolnicu je prošlo 6.500 ranjenika. Voda je dopremana isključivo noću, a u cijeloj bolnici higijena se održavala pomoću jedne jedine slavine. Operacije su izvođene pod svjetlom sa agregata, nerijetko i pod svijećama ili uz upotrebu baterijskih svjetiljki.

Na čelu Ratne bolnice bili su šef saniteta Komande 4 korpusa Armije BiH, dr. Dragan Milavić (anesteziolog) i dr. Dragan Skikić (hirurg). Obavljajući svoj delikatni, humani posao borbe za život, iz te male čete heroja u bijelom njih 12 je izgubilo živote, čak 60 je bilo ranjeno…“


A.B. (Vijesti.ba)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Skika
    Skika 26 Septembra, 22:29

    Zadnji paraf: Dr. Zlatko Skikic*. Dragan mu je bio brat.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku