hamburger-icon

Kliker.info

Umro doktor Alija Šuko : Zahvaljujući njegovoj vještini, profesionalnosti i umijeću na ovaj svijet su došle brojne generacije Hercegovaca !

Umro doktor Alija Šuko : Zahvaljujući njegovoj vještini, profesionalnosti i umijeću na ovaj svijet su došle brojne generacije Hercegovaca !

06 Marta
05:22 2017

Primarijus doktor Alija Šuko sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kantonalne bolnice ”Dr.Safet Mujić” u Mostaru umro je od posljedica srčanog udara noćas u Jablanici, u 63.godini života. Ova vijest pogodila je njegove prijatelje i kolege, ali i sve one ljude koji su ga poznavali. Zahvaljujući njegovoj vještini, profesionalnosti i umijeću na ovaj svijet su došle brojne generacije Hercegovaca. Bio je vrlo stručan, ali uvijek skroman, tih i nenametljiv, spreman za pomoć, savjet i druželjibivi odnos i sa svojim pacijentima, ali i mnogobrojnim ljudima koji su s njim imali prijateljski odnos.

Uvijek je teško i nezahvalno pisati ove redove, posebno kada si s nekim kao što je moj slučaj s doktorom Šukom bio u prijateljskom odnosu. Rođen je 1954.godine, a njegovo djetinjstvo, rano školovanje vežu se za Čapljinu i Stolac odakle i jeste porodično porijeklo. Ostavio je svuda upečatljive tragove radeći svoj posao, a ponajviše u Jablanici u kojoj je živio i u Mostaru gdje je radio. Volio je svoju porodicu, a prerana smrt njegove supruge Šemse na njemu je ostavila dubok trag. Svojoj kćeri Jasmini posvetio je život do svog posljednjeg dana. Bio je ponosan na svoje najbliže. često je pričao o njima, a kćer mu je po povratku iz SAD-a doktorirala i postala prestižna univerzitetska profesorica u Sarajevu.

Sa doktorom Šukom nije bilo teme o kojoj se nije mogao započeti razgovor. Volio je prirodu, bio je zaljubljen u svoje Jablaničko jezero gdje je imao i brodicu koja se zove ”Šeherzada”. Često je volio otići u prirodu širom naše zemlje, a najsretniji bi bio vozeći kanu na rijeci svog djetinjstva na Trebižatu. Posebno je volio slikarstvo. Bio je istaknuta javna ličnost i društveno-politički aktivist, jednom rječju intelektualac koji je imao svoje mjesto u društvo i bio jako cijenjen i uvažavan.

Posebno je o sportu volio govoriti, o Mirzi Teletoviću, Hasanu Salihamidžiću, njihovim dječačkim koracima i usponima do zvijezda svjetskog kalibra.

Veliki prijatelj doktor Alija Šuko bio je i sa našim teniserom Mirzom Bašićem i njegovim roditeljima, a često je volio pričati i o uspjesima naših tenisera Bašića, Damira Džumhura, Tome Brkića.

Mnoge od njih su kao i brojni Hercegovci upravo prvi put proplakali na rukama doktora Šuke prilikom rođenja. Njegov doprinos u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i odbrani od dvostruke agresije na BiH bio je nemjerljiv. Pokrenuo je ratnu bolnicu u Jablanici, a svoju je domovinu Bosnu i Hercegovinu posebno volio. I znao je dosta o njoj, kroz istoriju i naučne fakte što je sve posjedovao u svom znanju i ličnoj bibliotekarskoj riznici.

Jedno vrijeme doktor Šuko bio je i ministar zdravstva u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, a obavljao je i dužnost šefa Klinike za ginekologiju i akušerstvo u RMC ”Dr.Safet Mujić” u Mostaru. Datum i mjesto dženaze primarijusu dr. Aliji Šuki bit će poznati naknadno.

Nermin Bise (24sata)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku