hamburger-icon

Kliker.info

Ukrajinski predsjednik ipak optimističan : Napredujemo na jugu i kod Bahmuta

Ukrajinski predsjednik ipak optimističan : Napredujemo na jugu i kod Bahmuta

11 Septembra
07:06 2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ukrajinska vojska koja provodi protuofenzivu protiv ruskih okupacijskih snaga napredovala na južnoj bojišnici prošle sedmice , te da je također bilo pomaka u blizini Bahmuta na istoku.

Čini se da njegove posljednje izjave o tromjesečnoj protuofenzivi potvrđuju procjene drugih dužnosnika o napredovanju, iako skromnom, na istoku i jugu. “Tokom proteklih sedam dana napredovali smo u (južnom) sektoru Tavrije”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. “Ima pomaka u sektoru Bahmuta. Da, ima pomaka.”

Zelenski je rekao da ukrajinske snage drže položaje na drugim bojišnicama na istoku – kod Avdivke i Marinke blizu žarišta ruskih glavnih napada, kao i Limana i Kupjanska, koji su također meta ruskih pokušaja napredovanja dalje na sjever.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga izvijestio je o napretku kod Bahmuta – mjesta gdje su se gotovo godinu dana odvijale najteže borbe dok ga ruska vojska nije zauzela u maju . Zelenski i drugi dužnosnici kažu da protuofenziva zahtijeva vrijeme, a odbacili su kritike zapadnih medija da ide presporo zbog taktičkih grešaka, poput slanja vojske na krive lokacije.

U intervjuu koji je u nedjelju dao časopisu Economist, Zelenski je rekao da je stabilan napredak ključan za održavanje morala. “Sad imamo pomak. To je važno”, prenio je Economist.

(Kliker.info-agencije)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku