hamburger-icon

Kliker.info

Ukop na sedam mezarja : Danas kolektivna dženaza za 29 ubijenih Prijedorčana

Ukop na sedam mezarja : Danas kolektivna dženaza za 29 ubijenih Prijedorčana

20 Jula
08:18 2015

tabutiprijedor2Članovi porodica ubijenih Bošnjaka Prijedora okupili su se jutros u Identifikacionom centru Šejkovača kod Sanskog Mosta i u tišni formirali dva reda od kamiona do ulaza u Centar te na rukama prenijeli tabute u kamione.

Uplakane majke, sestre i mnogobrojna rodbina opraštaju se od svojih najmilijih. Tužna kolona sa tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci, krenula je u ranim jutarnjim satima od Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do stadiona OFK Brdo ”Vedro polje” u Hambarinama gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz, javlja Anadolija.

Kolona sa tabutima se prije dolaska u Hambarine zadržala i na glavnom trgu u Sanskom Mostu.

Na kolektivnoj dženazi u Prijedoru , koja će biti održana danas, bit će ukopano 29 žrtava ubijenih 1992. godine na tom području, a riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti.

“Posmrtni ostaci žrtava ekshumirani su iz masovnih grobnica Tomašica, Redak, Jakarina Kosa, Hrastova Glavica, Kamičani, Stari Kevljani i na drugim pojedinačnim i zajedničkim lokacijama na području Prijedora i Sanskog Mosta”, potvrdila je Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale Bosne i Hercegovine.

Prema njenim riječima, u Centru za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu nalazi se ostaci 267 žrtava.

Najmlađi najstariji

“Riječ je o posmrtnim ostacima koji su u nekim dijelovima nekompletni te ipak to moramo voditi kao broj slučajeva. Dakle, 267 slučajeva identificiranih i neidentificiranih posmrtnih ostataka ekshumiranim u ranijem periodu iz pojedinačnih i masovnih grobnica uglavnom na području Prijedora”, dodala je Čengić.

Posmrtni ostaci devet žrtava koje će ove godine biti ukopane su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica.

Najmlađa žrtva je Zikret Redžić, koji je u trenutku smrti imao 18 godina, a najstarija Asim Žerić, koji je u trenutku smrti imao 67 godina.

Posmrtni ostaci Zikreta Redžića su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, a Asima Žerića u Jakarinoj Kosi.

Na dženazi će biti ukopan i otac i sin, Kadić Sead i Mehmed, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u Tomašici.

Ispraćaj tabuta s posmrtnim ostacima žrtava će biti održan u ranim jutarnjim satima, nakon čega će na stadionu lokalnog nopgometno kluba u Hambarinama biti klanjana kolektivna dženaza.

Prisutnima će se obratiti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, muftija bihaćki Hasan ef. Makić kao i članovi porodica koje će govoriti u ime žrtava.

Ukop na sedam mezarja

Nakon klanjanja dženaze-namaza, obavit će se prevoz i ukop na lokacijama na cijelom području Prijedora.

Ponovno klanjanje dženaze i ukop je na lokalnim mezarjima: Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići, Zecovi, Skela i Kamičani.

Na osnovu date saglasnosti, bit će ukopani: Zikret (Zijad) Redžić, Vahid (Ragib) Sijerčić, Mirzet (Uzeir) Kadirić, Sead (Mehmed) Kadić, Mehmed (Meho) Kadić, Asmir (Dedo) Kekić, Zijad (Mehmed) Fikić, Mehmed (Atif) Hamulić, Ibrahim (Šerif) Begović, Refik (Hasan) Bačić, Nurija (Husein) Crljenković, Ferid (Ibrahim) Kadirić, Seid (Hamed) Selimović, Nihad (Husein) Duratović, Asim (Hamdija) Kevac, Idriz (Ago) Brakić, Senad (Husein) Rešić, Ale (Bećo) Mehmedagić, Hasan (Ibrahim) Redžić, Ramiz (Fazlija) Brakić, Samir (Uzeir) Čaušević, Osman (Husein) Filović, Muris (Omer) Mušić, Refik (Idriz) Žerić, Reuf (Ramo) Fikić, Senad (Hilmo) Habibović, Hasib (Hasan) Rekanović, Asim (Meho) Žerić i Adem (Šukrija) Nazifović.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku