hamburger-icon

Kliker.info

Ukoliko se ne donese zakon, izlazimo na ulice u roku od 24 sata

Ukoliko se ne donese zakon, izlazimo na ulice u roku od 24 sata

14 Septembra
06:49 2006

– Mi borci nećemo prihvatiti nikakvo opravdanje Vlade za neupućivanje zakona na usvajanje. Parlament je obavezao Vladu da za narednu sjednicu pripremi prijedlog zakona i mi očekujemo da se to poštuje – kaže Mehmed Šišić, predsjednik Saveza demobilisanih boraca.
Ističe da će Vlada, ukoliko danas ne bude razmatrala prijedlog zakona, biti odgovorna što u ovom mandatu vlasti nije usvojen borački zakon.
– Ukoliko se zakon ne uputi u Parlament na usvajanje, mi u roku od 24 sata izlazimo na masovne proteste širom BiH. Blokirat ćemo i zgradu Vlade i tražiti smjene i proglasiti odgovornima sve do jednog ministra u Vladi za opstrukcije zakona – kaže Šišić.
On dodaje da neće dozvoliti dalju manipulaciju s boračkom populacijom.
– Deset godina nas varaju. Ovaj zakon trebao je davno biti donesen. Danas smo, radi njegovog donošenja, odustali od brojnih zahtjeva, kao što su da prava organizatora otpora i dobrovoljaca u proteklom ratu budu jednaka pravima nosilaca ratnih priznanja. Ono od čega ne odustajemo, to je minimum prava – ističe Šišić.
Saopćenjem se oglasilo Udruženje "Bosnae – Zelene beretke" tražeći da "se ni po koju cijenu ne dozvoli lažiranje datuma organizatorima otpora" i pozivajući Federalnu vladu iParlament da ne prihvate predloženi datum 19. juni 1992., jer bi "usvajanjem tog datuma oštetili budžet, prepravili historiju odbrane, doprinijeli da povlastice organizatora otpora koriste ljudi koji su napadali BiH i, što je najvažnije, pomjerio bi se datum agresije na BiH".
– U zakonu o pravima branilaca iz 2004. godine stoji period organizatora otpora od 18. septembra 1991. do 19. juna.1991. godine i tako treba biti i u našem zakonu – odgovara Šišić.


(AVAZ)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku