hamburger-icon

Kliker.info

Uklonjena ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama

Uklonjena ploča s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama

10 Decembra
16:41 2020

Ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića uklonjena je sa prostorija studentskog doma na Palama, javlja reporter N1 NIkola Vučić s mjesta događaja.

Podsjećamo, Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske saopćila je danas kako je ime njenog oca, osuđenog ratnog zločinca, zloupotrebljeno te da tabla s njegovim imenom na studentskom domu na Palama treba biti uklonjena jer je “obesmislena i ukaljana”.

Ranije je visoki predstavnik Valentin Inzko najavio sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SNSD-a, ukoliko ploča ne bude uklonjena.

Podsjetimo, prije 12 godina, 21. jula 2008., uhapšen je Radovan Karadžić, prvi i ratni predsjednik Republike Srpske koji je u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu za najteže ratne zločine, među kojima su genocid u Srebrenici, progoni, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva.

Radovan Karadžić je, takođe, optužen za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja hiljada ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostepenom presudom kažnjen je 2016. godine sa 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Patriota
  Patriota 10 Decembra, 20:06

  Dolazi sve na svoje, mora se napraviti red u svijetu zlocinci se ne mogu slaviti. Negatore genocida treba kazniti.

  Odgovori
 2. Ramiz
  Ramiz 10 Decembra, 20:19

  Karadzic je heroj grada Sarajeva koji se borio protiv islamskog terorizma i branio bezbednost dece i gradjana BiH .Carsijski kriminalci islamski teroristi Anomalije Izmetbegovica su ivrsili agresiju i napade na srpsku decu i ubili srpske mladence na Grbavici . Islamski nacisti i teroristi iz carsije moraju biti kaznjeni .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku