hamburger-icon

Kliker.info

Uklonjen post sarajevskog imama Velića : Sami sebi nekada omču stavljamo

Uklonjen post sarajevskog imama Velića : Sami sebi nekada omču stavljamo

25 Jula
14:51 2020

Sarajevski imam Muhamed Velić na svom Facebook profilu osvrnuo se na prvi džuma-namaz u džamiji Aja Sofije u Istanbulu, monumentalnoj građevini koja je do prije nekoliko dana bila muzej.

Velić poručuje da “čovjek ne može, a da ne osjeti ushićenje kada vidi na hiljade i hiljade vjernika koji hrle Božijoj kući da Ga štuju i da mu se klanjaju, kao što je danas bio slučaj s Aja Sofijom u Istanbulu, jer je Božija kuća ponovo otvorena za vjernike i obredoslovlje”. Ali…

“Mislim da je trebalo pokazati tu islamsku širinu, pa da Aja Sofija u nekoj varijanti ili nekim svojim dijelom bude dostupna i hrišćanima za obavljanje njihovih obreda. Na taj bi se način poslala poruka i pokazao način da je to isto moguće uraditi i sa velikim andaluzijskim džamijama koje su pretvorene u crkve. No, povijest često bude isključiva i njene najbolje opcije ostaju samo u idejama i literaturi. Nažalost”, napisao je Velić, prenijelo je Radiosarajevo.ba.

Istakao je na džumi nije trebao biti mač sultana Mehmeda El-Fatiha, kojeg je držao prvi čovjek Uprave za vjerske poslove (Diyaneta) u Turskoj u toku današnje hutbe.

“Njemu je mjesto u muzeju ili u kasarni, a na sceni i javno treba da budu pokazane sve one velike duhovne, kulturne i naučne vrijednosti koje su osmansku državu i činile velikom, a posebno islamsku civilizaciju. Uporno se borimo i suprostavljamo spočitavanje islamu kao religiji mača, a sami sebi nekada tu omču i prerogative stavljamo”, poručuje sarajevski imam.

Na kraju Velić poziva muslimane da se okite duhovnošću, znanjem i obrazovanjem, vjerom, naukom i (novim) idejama, da to istaknu u prvi plan.

“To je istinsko i dugoročno ‘oružje’ i zaštita, poručuje na kraju sarajevski imam Muhamed Velić.

Danas je njegov post uklonjen – ne zna se da li je to uradio sarajevski imam ili možda Facebook.

(Kliker.info-Depo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku