hamburger-icon

Kliker.info

Uhapšeni Avdulah Hasanović povezan sa ISIL-om, prošle godine boravio u Siriji

Uhapšeni Avdulah Hasanović povezan sa ISIL-om, prošle godine boravio u Siriji

28 Aprila
15:29 2015

policijazvor4Zajednički istražni tim pripadnika Agencije za istrage i zatštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima istražne radnje u slučaju terorističkog napada u Zvorniku, koji se dogodio kasno sinoć. Kako javlja FTV radi se o Avdulahu Hasanoviću koji je ranije hapšen u policijskoj akciji Damask, zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a.

Hasanović je do prošle godine bio u Siriji. “Pripadnici zajedničkog istražnog tima sinoć su slobode lišilu jednu osobu inicijala A. F. H., koja je privedena u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba”, kazala je glasnogovornica SIPA Kristina Jozić.

Hapšen u akciji Damask

Kako javlja FTV, Napadač na Policijsku stanicu u Zvorniku povezan je sa sirijskim borcima, potvrđeno je Federalnoj televiziji iz više agencija. Naime, Nerdin Ibrić posljednja tri mjeseca intenzivno se družio sa Avdulahom Hasanovićem, koji je jutros uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH.  Hasanović je, inače, ranije hapšen u policijskoj akciji Damask, zbog sumnje da je bio pripadnik ISIL-a. Hasanović je do prošle godine bio u Siriji.

Povodom terorističkog napada u policijskoj stanici u Zvorniku, koji se desio u ponedjeljak, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu i MUP-a Republike Srpske. Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros, saopćeno je iz SIPA-e.

Istraga

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima izvršili su pretrese objekata na dvije lokacije na području općine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH „Terorizam”.

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela. Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju dalje aktivnosti u cilju rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog djela.

Lukač: Uhapšeni bio u kontaktu s napadačem

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač potvrdio je danas u Zvorniku da je privedena jedna osoba s kojom je bio u kontaktu napadač na policijsku stanicu u Zvorniku Nerdin Ibrić. Lukač je izjavio novinarima da je riječ o osobi koja je već ranije policijski „obrađivana” i po pitanju odlaska na ratište u Siriju.

-Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA-om i drugim agencijama na ovom slučaju – rekao je Lukač i istakao da je stanje bezbjednosti i dalje na najvećem nivou te potvrdio da nema uznemirenja građana Zvornika, niti negdje drugo u RS.

Ministar unutrašnjih poslova je danas u Zvorniku posjetio policajce povrijeđene u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku Stevu Milovanovića i Željka Gajića, čije je zdravstveno stanje stabilno.

(Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku