hamburger-icon

Kliker.info

Uhapšen načelnik Gacka Milan Radmilović

Uhapšen načelnik Gacka Milan Radmilović

29 Marta
20:08 2007

Jedinica za posebne istrage Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutranjih poslova Republike Srpske, jutros je oko 10.00 sati, u Gacku, u suradnji s Okružnim tužiteljstvom Trebinje, lišila slobode Milana Radmilovića, načelnika Općine Gacko i Dragana Papovića, načelnika Odjeljenja za privredu, financije i društvene djelatnosti Općine Gacko, potvrđeno je iz MUP-a RS-a.

 

 

 

 


                    Milan Radmilović, načelnik Gacka

Obojica su  lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 347. Krivičnog zakona Republike Srspke. Uhićeni su odmah sprovedeni i uz izvještaj predati Okružnom tužiteljstvu Trebinje na postupanje.(kliker.info)  

Izvor "Nezavisnih novina" iz policije kazao je da je protiv Radmilovića i Papovića Tužilaštvu podneseno više izvještaja o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.U tim izvještajima utvrđeno je da su počinili krivična djela kada je u pitanju trošenje novca na osnovu rudarske rente koju SO Gacko ubire od Rudnika i Termoelektrane Gacko.Nakon privođenja, Papović je saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje, nakon čega su ga policajci odvezli, dok saslušanje Radmilovića nije završeno da zaključenja ovog broja.Na osnovu odredbi Zakona o rudarstvu i Zakona o električnoj energiji RS opštinama se daje 3,2 odsto na ukupan prihod ostvaren eksploatacijom uglja i četiri odsto rente na ukupnu vrijednost prodate električne energije.Kako su još 2003. godine pisale "Nezavisne", po tom osnovu na račun opštine Gacko, u 2001. i 2002. godini slilo se 5.916.800 KM računajući tu i 955.733 KM, koliko je preneseno iz 2000. godine.Prema Izvještaju SO Gacko iz 2003. o utrošenim sredstvima, navedeno je da je, prema ranije potpisanom ugovoru, Osnovnom državnom preduzeću "Planinsko dobro" za zemljište u naselju Burak – Voćnjak SO Gacko isplatila 370.726 KM."Planinsko dobro" je već ranije privatizovano, te u tom slučaju nije moglo doći do kupovine privatne zemlje."Nezavisne novine" su 2003. godine objavile seriju tekstova o tome kako su sredstva koja su iz RiTE Gacko prebacivana u budžet opštine ponovo završavala, po raznim osnovama, u džepovima trećih lica, privatnih firmi kojima su RiTE već tada bili dužni više od 40 miliona KM.Kako su trošena sredstva koja su RiTE davali za razvoj opštine Gacko govori i primjer bijeljinskog "Tehnoinženjeringa", čiji je vlasnik bivši ministar energetike i direktor ERS Milorad Skoko. Njegovoj firmi plaćeno je u 2002. godini 15.600 KM na ime troškova za nabavku "sredstava higijene" za SO Gacko. SO Gacko dala je i 50.000 KM u 2002. za čišćenje snijega i nabavku kancelarijskog materijala preduzeću "Staršped", vlasnika Rade Starevića. Oba ova preduzeća angažovana su, kao treća lica, i na otkrivci jalovine, te na iskopu i prevozu rude u RiTE Gacko, od kojih već potražuju dugovanja.O nelegalnom trošenju sredstava RiTE Gacko u opštini govori se i u Izvještaju međunarodnih revizora o poslovanju "Elektroprivrede RS" iz 2003.

Iz Tužilaštva bez komentara

Saslušanje Radmilovića i Papovića obavio je tužilac Žarko Milić, ali se iz Okružnog tužilaštva tim povodom juče niko nije oglasio.Predsjednik Okružnog tužilaštva u Trebinju Slobodanka Gaćinović nije željela dati svoj kometar uputivši nas na nadležnog tužioca koji je cijeli dan bio nedostupan.Radmilovićev prvi saradnik zamjenik načelnika opštine Gacko Jovan Kovačević je nakon hapšenja izjavio da mu nisu poznate pojedinosti oko hapšenja, jer u to vrijeme nije bio u opštinskoj zgradi.Predsjednik SO Gacko Milenko Adžić takođe je rekao da ne zna ništa o hapšenju.

Milioni za zgradu

Jedan od podnesenih policijskih izvještaja protiv Radmilovića i Papovića odnosi se na gradnju sedmospratne zgrade na samom ulazu u Gacko, koja je bila predmet i revizorskog izvještaja o poslovanju ERS iz 2003. godine.U tadašnjem izvještaju revizora navodi se da su revizori utvrdili da izgradnja zgrade, projekta TE i opštine Gacko traje od 1998. godine, uz očigledno prekoračenje troškova. Revizori navode da im je, kada su tražili da vide listu uplata za izgradnju, rečeno da ih tokom 2002. godine nije bilo."Tokom 2001. godine posljednji izvođač iz Beograda dobio je avansnu uplatu od 2,1 milion KM, nakon čega je uslijedila dodatna uplata od 1,1 KM, što je suprotno onome što nam je rečeno", navodi se u revizorskom izvještaju.(NN)

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku