hamburger-icon

Kliker.info

Ugledni stručnjaci upozoravaju : Stvara se oružje opasnije od nuklearnog, učinimo nešto prije nego bude kasno!

Ugledni stručnjaci upozoravaju : Stvara se oružje opasnije od nuklearnog, učinimo nešto prije nego bude kasno!

26 Februara
20:49 2015

Darpa11Ugledni stručnjaci okupljeni na konferenciji New America Future of War odaslali su zapanjujuće upozorenje o opasnosti koja prijeti ljudskom rodu, a mogla bi biti čak veća od nuklearnog naoružanja.Riječ je o ‘programabilnim’ biološkim oružjima iza kojih stoji sintetička biologija koju bi se, kako to tvrdi australski portal news.com.au , moglo nazvati i ‘genetskim inženjeringom na steroidima’.

U osnovi, određeni se gen reprogramira kako bi radio točno određene stvari pa, primjerice, znanstvenici već koriste sintetičku biologiju u namjeri da stvore biljke koje bi na aerodromima bile u stanju nanjušiti drogue.No, pojavila se bojazan da bi se ova metoda mogla koristiti i u pogibeljne svrhe.

‘Bio-ratovi budućnosti bit će prava ludnica u usporedbi s nuklearnom prijetnjom. Netko će moći zaprijetiti: uništit ću ti sve zalihe hrane, ostat ćeš bez vode, ostat ćeš bez sposobnosti za reprodukciju’, upozorio je dekan američkog sveučilišta Arizona State Michael Crow.

‘Moramo sjesti za stol i dobro promisliti o svemu ovome prije nego bude kasno’, dodao je.Američka državna agencija DARPA već neko vrijeme provodi istraživanja o mogućnostima uporabe sintetičke biologije u ratne svrhe, a lani je osnovala i poseban odjel za biotehnologiju.Rezultati njihovih dosadašnjih istraživanja su u najmanju ruku zastrašujući.

Tokom 2011. godine DARPA je počela pumpati novac u projekt ‘BioDesign’, čiji je cilj stvaranje ‘sintetičkog organizma’ koji bi bio gotovo besmrtan, odnosno ubiti bi ga mogao isključivo molekularni prekidač. Takvi bi organizmi mogli raditi što god njihovi tvorci požele ili, kako to navode u DARPA-i, ‘proizvodili bi željeni biološki učinak’.

(Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku