hamburger-icon

Kliker.info

Udaljen 210 miliona kilometara : Svemirska sonda New Horizons počela fotografirati Pluton(Video)

Udaljen 210 miliona kilometara : Svemirska sonda New Horizons počela fotografirati Pluton(Video)

26 Januara
05:46 2015

pluton3Svemirska sonda New Horizons koju je NASA lansirala 2006., približava se Plutonu i u nedjelju treba početi fotografirati taj patuljasti planet, objavila je Američka svemirska agencija.“New Horizons će danas (nedjelja) načiniti prve snimke Plutona koji je udaljen oko 210 milijuna kilometara”, dodao je za AFP Mike Buckley iz fizikalnog laboratorija sveučilišta Johns Hopkins u Laurelu, u predgrađu Washingtona, koji radi u suradnji s NASA-om.

“Pluton i njegov najveći mjesec Charon još izgledaju kao točkice na zvjezdanoj pozadini. Prve snimke na Zemlji očekujemo iduće sedmice , nakon čega ćemo ih objaviti”, rekao je Buckley.Nakon devet godina putovanja američka sonda je početkom decembra  izašla iz stanja mirovanja kako bi se pripremila za početak prvog istraživanja Plutona i njegova mjeseca Charona.Plutonu će se najviše približiti oko 14. jula 2015.

Sonda ne može ući u putanju Plutona zbog njegove guste atmosfere

Usprkos slaboj svjetlosti na površini patuljastog planeta i njegova mjeseca, New Horizons treba prikupiti podatke o sastavu tla i o izgledu površine dviju zvijezda.Sonda ne može ući u putanju Plutona zbog njegove guste atmosfere pa ga mora promatrati iz daljine. Pluton je otkriven 1930. Manji je od našeg Mjeseca a masa mu je 500 puta manja od Zemlje.Ima pet mjeseca i oko Sunca se okrene za 247,7 godina.Međunarodni astronomski savez oduzeo je 2006. Plutonu status planeta zbog njegovih malih dimenzija i sada je u skupini patuljastih planeta.Naš Sunčev sustav sada ima osam planeta.

(Kliker.info-Nacional)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku