hamburger-icon

Kliker.info

UBS pokleknuo : Švicarski su bankari ipak prekršili tajnu

UBS pokleknuo : Švicarski su bankari ipak prekršili tajnu

21 Februara
07:55 2009

Likovi iz špijunskih romana, poput Jasona Bournea iz trilera Roberta Ludluma, mogli bi se uskoro naći pred ozbiljnim problemom – naime, moglo bi se dogoditi da uskoro u Švicarskoj više neće moći ući u banku i podići novac a da ih nitko ne pita za identitet ili da ta transakcija bude u potpunosti tajna.
Računi u brojkama      
N
ajveća švicarska banka UBS pristala je američkoj Poreznoj upravi (IRS) otkriti podatke o 250 do 300 svojih klijenata, američkih bogataša za koje se sumnja da su koristili lažne off-shore kompanije kako bi izbjegli plaćati američki porez. No, IRS tvrdi da to nije dovoljno te traži podatke o 52.000 američkih vlasnika švicarskih računa. Iako je švicarski predsjednik Hans-Rudolf Merz rekao da švicarska bankarska tajna “ostaje netaknuta”, analitičari procjenjuju da bi ovo mogao biti početak kraja famozne prakse švicarskih banaka, zbog koje se od 1934. godine tamošnji računi identificiraju samo brojevima, a ostale informacije trećim stranama – uključujući poreznike, strane vlade, pa čak i švicarske vlasti – mogu otkriti samo u strogo ograničenim slučajevima. Informacije o stranim vlasnicima računa tradicionalno se odaju samo kada je riječ o kaznenim djelima, a ne i kada je njihov jedini “grijeh” to što poreznicima nisu prijavili da na računima imaju novac – što se u Švicarskoj smatra tek prekršajem. 
Shema prevare SAD-a        

Kako piše Financial Times, banke ipak smiju razotkriti klijente koji poduzimaju aktivne korake radi prijevare, a ta je razlika, čini se, bila ključna u odluci da UBS pristane otkriti podatke o 250, a ne, kako je prvotno tražio IRS, 19.000 američkih klijenata koji su u švicarskoj banci držali 14 milijardi dolara. U nagodbi u kaznenom postupku koji su američke vlasti protiv UBS-a vodile godinu dana, banka je uz otkrivanje manjeg broja svojih klijenata priznala da su od 2000. do 2007. njezini privatni bankari i menadžeri “sudjelovali u shemi kojom su varali Sjedinjene Države” tako što su američkim državljanima pomogli sakriti novac od poreznika. Pristala je platiti 780 milijuna dolara kazne – 300 milijuna za poreze koje su američki građani utajili i 380 milijuna koje je zaradila svojim ilegalnim aktivnostima. No, dan nakon što je nagodba postignuta američke su vlasti u Miamiju pokrenule građansku parnicu kojom od UBS-a traže da otkrije identitet svojih američkih klijenata, za koje je u međuvremenu ustanovljeno da bi ih moglo biti 52.000. – U vrijeme kada milijuni Amerikanaca ostaju bez radnih mjesta, domova i zdravstvenog osiguranja strašno je da je više od 50.000 najbogatijih među nama aktivno pokušalo izbjeći svoju građansku i pravnu dužnost da plate porez – rekao je savjetnik za poreze u ministarstvu pravosuđa John DiCicco. Kako piše USA Today, među njima je američki biznismen koji je tražio je od kineskih partnera da mu šalju dvostruke račune – polovicu bi platio njima, a polovicu sakrio u Švicarskoj i na računu prikupio sedmeroznamenkasti iznos.
Porez s kamatama

Tu je i Amerikanac koji je 70-ih novac sakrio na off-shore račun jer se bojao da će se američki bankarski sustav urušiti; djeca čiji su roditelji preživjeli holokaust i ostavili im novac u zakladi, a koja navodno nisu ni znala da su dužna prijaviti novac koji su im ostavili roditelji koji nisu živjeli u SAD-u. Njihov odvjetnik Robert McKenzie sada savjetuje i drugim klijentima švicarskih banaka da se sami jave IRS-u, s kojim pregovara o nagodbi koja bi im omogućila da državi vrate porez s kamatama, uz još moguću kaznu od 50 posto.

Sustav prijevare poreznika: lješnjak je 250.000, a labud milijun dolara                           Prema dokumentima koje je sudu u Miamiju predalo tužiteljstvo, UBS je razradio čitav sustav s namjerom da pomogne bogatim Amerikancima izbjeći porez. U memorandumu iz 2004. opisuje se, primjerice, da je UBS otvorio stotine lažnih offshore kompanija u kojima su klijenti mogli skrivati novac. E-mail poruka iz iste godine razjašnjava neke od šifri koje su bankari koristili u komunikaciji – “lješnjak” je značilo 250.000 dolara, a “labud” milijun; narančasta je boja predstavljala euro, a plava funtu. UBS je klijentima savjetovao da unište bankovne izvatke, koriste švicarske kreditne kartice kako ih američki poreznici ne bi mogli pratiti, vrijedne satove, nakit i umjetnine koje su kupili novcem s  off-shore računa pohrane u  trezore u Švicarskoj.    (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku