hamburger-icon

Kliker.info

U Tuzli promovisani “Trzaji” Silvija Strahimira Kranjčevića

U Tuzli promovisani “Trzaji” Silvija Strahimira Kranjčevića

18 Februara
07:42 2015

trzaji1Međunarodna galerija portreta Tuzla je upriličila promociju knjige pod nazivom ”Trzaji”, autora Silvija Strahimira Kranjčevića.Promocija knjige je održana povodom 150. rođendana ovog pjesnika, a riječ je o reprint izdanju autora iz 1902. godine.

Tom prilikom prisutnima su se obratiti književnik Mile Stojić, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, direktor NUB “Derviš Sušić ” Tuzla i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.Kranjčević je, podsjetio je Imamović, postao dio kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle upravo zbog činjenice da je knjiga štampana i objavljena u Tuzli.

Književnik Mile Stojić je govorio o značaju i uticaju pjesnikovih djela na razvoj književnosti u BiH osvrčući se na period kada je knjiga prvi puta ugledala svjetlo dana upravo u našem gradu.Prema riječima Šejle Šehabović, zaostavština ovog uticajnog pjesnika u potpunosti očuvana i restaurirana nalazi se u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

“Pozivam zainteresovane da posjete muzej, gdje mogu vidjeti radnu sobu sa svim pjesnikovim knjigama, bilješkama te rukopisima. Sve je ostalo autentično, kao da je pjesnik tog momenta ustao od svog stola, ostavio mastionicu i pero, te odšetao niz Baščaršiju”, kazala je Šehabović.

Direktor NUB ”Derviš Sušić” se zahvalio svima koji su omogućili realizaciju ovog veoma značajnog projekta i naveo da Tuzla nastavlja čuvati kulturno-historijsko naslijeđe.

Silvije Strahimir Kranjčević rođen je u Senju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po nagovoru oca pošao je u Rim da uči vjersku školu, ali je u kolegijumu u Rimu ostao svega osam mjeseci, jer nije imao volje za svećenički poziv. U Zagrebu je stekao učiteljske kvalifikacije, zatim je službovao kao učitelj u Mostaru, Livnu, Bijeljini i Sarajevu. U Sarajevu je uređivao književni list. Umro je u Sarajevu 1908. godine.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku