hamburger-icon

Kliker.info

U tri dana iznenadio sve na Balkanu : Tko je zapravo Ante Gotovina?

U tri dana iznenadio sve na Balkanu : Tko je zapravo Ante Gotovina?

21 Novembra
06:13 2012

Piše : Sanja Modrić (Novi list)

U tri dana, general Gotovina uspio je dobrano smesti sve u Hrvatskoj osim valjda svoje žene.Njegovo odijelo je, recimo, papreno skupo, ali njegovo je vladanje skromno. U njegovom ponašanju nema trijumfalizma iako ga javnost i mediji tretiraju gotovo kao božanstvo.Onda, mnogima ne ide u glavu da čovjek koji 11 godina nije vidio svoju djecu, prvo je bio u bijegu, a poslije u haaškom zatvoru, nakon svega progovara tonom koji je pomirljiv i umirujući.Tko je, nadalje, mogao očekivati da će general, čije su zasluge vezane upravo za rat i za prošlost, pozvati ljude da se sada ostave rata i da se »svi zajedno« okrenu budućnosti?Tko je mislio da stvorenje od krvi i mesa ni aluzijom neće pokazati bijes prema Haaškom sudu iako ga je taj sud bio osudio na 24 godine zatvora? Ili da će se Gotovina, pred desecima tisuća ljudi, redom zahvaljivati socijaldemokratskom Predsjedniku, Vladi, ministru obrane…?

I bi li se itko u Hrvatskoj usudio kladiti da će se ratni heroj prvog reda, nakon potpune satisfakcije na međunarodnom sudu, u nedjelju suzdržati od odlaska na obljetnicu Vukovara, gdje bi ga dočekali kao apsolutnu zvijezdu, i to zato što svojom pojavom ne želi unijeti pomutnju u scenarij žalovanja za žrtvama i stradanjima.A onda u ponedjeljak još dođe i potvrda o autentičnosti njegovog intervjua srpskom tabloidu Kurir u kojem izbjegle Srbe poziva da se vrate u Hrvatsku jer je Hrvatska, kaže, jednako »njihova domovina, kao što je i moja« i »nije ovo ništa više moje nego što je njihovo«.Ničemu od toga nisu se nadale ni ljevica, ni desnica, a ni oni u sredini. Gotovinini zreli i smireni stavovi zaprepastili su još na dočeku rigidne nacionaliste koji su kiptjeli od želje da ih general, već s Trga bana Jelačića, povede u boj za njihov isključivi pogled na svijet. Ali Gotovina je, umjesto toga, izrazio svoje poštovanje prema instutucijama hrvatske države i zato primio bukvicu ogorčenih zvižduka.

A pošteno je zbunio i lijevo orijentirani dio javnosti, ljude koji nisu mogli zamisliti da će spektakularno rehabilitirani zapovjednik oslobodilačke akcije Oluja za sebe skromno reći da je on »običan građanin Hrvatske, kao i svaki drugi, bio on Mađar, Talijan, Rus, Srbin, Nijemac«, onako kao što je Gotovina rekao beogradskom Kuriru.Ovakve pažljive i odmjerene izjave i geste zato su brzopotezno inspirirale nagađanja da se Gotovina priprema za političku karijeru.Počelo se komentirati kako ga je netko odlično instruirao, netko tko mu je dobro savjetovao što treba reći u zemlji koja za pola godine ulazi u politički korektni svijet Europske unije.Tko zna. Može i to biti.No, možda je Gotovina naprosto normalna i staložena osoba pa zato govori normalne i staložene stvari.Činjenica je da hrvatska javnost tog čovjeka praktički ne poznaje osim po njegovoj ulozi u ratu i po njegovim jeftinim romansiranim biografijama. U njegovom odsustvu, njegov su identitet stvarali drugi.Neki na svoju sliku i priliku. Neki da bi na njemu politički parazitirali. Neki jer su nešto krivo zaključili.Gotovina će se tek sada sam »objasniti«. Ovo što smo od njega vidjeli u ovih par dana ima veliki potencijal da mnoge njegove dosadašnje apologete posve ohladi. I obrnuto.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku