hamburger-icon

Kliker.info

U toku akcija izvlačenja tijela poginulih rudara u Raspotočju

U toku akcija izvlačenja tijela poginulih rudara u Raspotočju

06 Septembra
15:26 2014

gorskasluzba2Pripadnici čete za spašavanje Rudnika Zenica otpočeli su u subotu aktivnost izvlačenja tijela pet smrtno stradalih rudara u rudarskoj nesreći koja se dogodila u četvrtak popodne kao posljedica gorskog udara.U ovoj nesreći stradali su Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac.U petak popodne u jami Raspotočje registrovano je povećano prisustvo plina, ali su u međuvremenu stvoreni uslovi za izvlačenje tijela stradalih.Esad Halilović, otac stradalog rudara Mehmedalije, teško je primio vijest o pogibiji sina

“Teško. Ali, eto, od Allaha je… šta možemo. Ne može drugačije biti”, kaže otac.U petak popodne u jami Raspotočje registrovano je povećano prisustvo plina, ali su u međuvremenu stvoreni uslovi za izvlačenje tijela stradalih.Direktor Rudnika Zenica Esad Čivić konstatovao je da su tijela četvorice rudara locirana i trebala bi biti na površini do kraja dana.
“Za četiri tijela tačno znamo lokaciju. Peto tijelo još nije locirano, ali imamo neke realne pretpostavke gdje se ono nalazi. Nakon evakuacije ova četiri tijela, treba uložiti dodatne napore u prolažanju tijela petog nastradalog”, navodi Čivić.

Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica ističe da će porodicama stradalih rudara biti pružena sva neohodna pomoć. I ova nesreća je pokazala da sigurnosni aspekt u ovoj jami nije na nivou i trebat će značajnija ulaganja.”Ono što mi tražimo jeste jedno hidraulično čelo, zatim jedan humaniji rad radnika i bolju sigurnost. Mi smo javno preduzeće u vlasništvu države. Očekujemo ogromnu pomoć države, a što se tiče Uprave rudnika – mislim da smo nemoćni u tom dijelu jer su to ogromna novčana sredstva. Jedno hidraulično čelo je 25 miliona maraka. Mi te pare nemamo”, tvrdi Oruč.

Dalja sudbina dijela jame Raspotočje, u kojoj se dogodio gorski udar, bit će predmet analize i preporuke stručnih lica.”Najbolji stručnjaci sa područja rudarstva, uprava Elektroprivrede i naše resorno federalno ministarstvo razmatraju situaciju kako dalje sa ovim dijelom jame Raspatojče – da li nastaviti tu radove ili ćemo djelimično zatvoriti i ići u neke druge, sigurnije dijelove jame”, riječi su Čivića.U akciji spašavanja grupe od 34 rudara, spasilačke čete više rudnika u petak su do 13 sati uspjele izvući 29 preživjelih rudara.U Kantonalnu bolnicu Zenica u petak je primljeno 26 rudara, od čega je šest zadržano zbog potrebe za dodatnim pretragama.Nakon što se okonča akcija izvlačenja tijela stradalih, planiran je početak uviđajnih radnji kojima će rukovoditi tužiteljica Senada Tarabar. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku