hamburger-icon

Kliker.info

U Stocu bi moglo doći do velikog belaja!

U Stocu bi moglo doći do velikog belaja!

06 Jula
15:12 2008

Kasim Korjenić, koorodinator za nastavu po federalnom planu i programu upozorio je jučer u izjavi za «Dnevni avaz» da će u Stocu «doći do belaja», odnosno ozbiljnog poremećaja sigurnosne situacije,  ukoliko čak   160 učenika bošnjačke nacionalnosti iz Srednje škole Stolac uskoro ne dobiju ovjerena svjedočanstva o završeno srednjoj školi, koja im na sasim sporan način još uvijek nisu izdata.  Zbog toga se bošnjačka djeca još uvijek ne mogu upisati na fakultete!

Svjedočanstva, kako nam je potvrdio Korjenić, samo maturantima bošnjačke nacionalnosti nisu izdata, jer na njih pečat nije htio staviti  direktor Srednje škole Stolac Zdenkeo Milanović.

  Ja sam za sada smirio roditelje i uspio uz pomoć rektora Univerziteta «Džemal Bijedić» Fuada Čatovića osigurati to da djeca mogu polagati prijemne ispite na fakultetima. Ako polože primjene onda će im na fakultetu morati tražiti  orginalne diplome s pečatom koje im još nisu izdate. Ukoliko se  te diplome ne izdaju, ja vjerujem da može svašta biti u Stocu. Može biti velikog belaja! Jer, zamislite kako će roditelji reagirati ako se dođe do toga da mu se dijete zbog pečata ne diplomi ne može upisati na fakultet – rekao je Korjenić.

Kaže da je nekome u Stocu očito stalo do belaja i da sve ovo smišljeno radi, pokušavajući problem u školi dovesti na čistu politički ravan i ponovo zakomplicirati međunacionalne odnose u tom gradu. Tvrdi da iza direktora Milanovića stoji i načelnik općine Stjepan Bošković, te ukupna hrvatska vlast u gradu na Bregavi.

– U ovom momentu dati pečat na diplome Hrvatima, a uskratiti ga Bošnjacima znači veliki problem – ističe on.

Prema riječima našeg sugovornika, cio problem je nastao jer federalni nastavni program nije uveden u Statut škole, što direktor Milanović uzima kao opravdanje da ne izdaje svjedočanstva Bošnjacima.

– No, istina je u tome da je direktor Milanović sam krivi što je do toga došli.  Prije četiri godine bivši ministar obrazovanja u HNK  Jago Musa  je rekao direktoru Milanoviću da napravi Statut u skladu sa zakonom, odnosno u Statut uvrsti federalni plan i program po kojem nastavu pohađaju Bošnjaci. Četiri godine on to neće da uradi, iako je ova škola u službenom registru HNK zavedena kao dvojezična. Sada je Milanović poziv na problem kojeg je sam  stvorio. Škola u Stocu je trebala funkcionirati kao gimnazija u Mostaru, koja funkcionira po dva programa – pojasnio je Korjenić.

Dodaje kako Upravno vijeće Srednje škole Stolac, također, ne želi federalni nastavni program ugraditi u školski Statut. – U Upravnom vijeću sjede samo predstavnici dijela škole koja izvodi nastavu po hrvatskom planu i programu i  ne žele provesti zakon star četiri godine, kada je škola registrirana kao dvojezična – tvrdi Korjenić. Reagirajući na ovu situaciju ministar obrazovanja HNK  Esad Dželilović donio odluku da se ne vrši upis u prve razrede Srednje škole stolac dok se federalni plan i program na kojem nastavu slušaju Bošnjaci, ne uvrsti u Statut škole i tako deblokira cio slučaj. Ta je odluka logična, jer Statut nije u skladu sa zakonskim odredbama gdje pored hrvatskog postoji i federalni plan i program. No, Milanović je odgovorio na to odgovorio tako što je ignorisao zahtjev ministra Dželilovića i počeo na svoju ruku vršiti upis djece u školu. Bošnjacima se zbog zahtjeva «njihovog» ministra osvetio tako što maturantima ne želi izdati svjedočanstva?!  

Zdenko Milanović, direktor Srednje škole Stolac ostaje pri stavu ako on ne može potpisati nešto u što navodno nema apsolutno nikakav uvid. – Uopće ne znam kako se ta nastava izvodi. Nemam apsolutno nikakvog uvida u to, stoga nisam ni potpisao svjedožbe. Izvođenje nastave po federalnom nastavnom programu nije u Statutu škole i prema tome nije zakonsko. Ja se samo držim slova zakona – kazao je Milanović, te dodao kako se prije četiri godine u Srednjoj školi Stolac nastava pošla izvoditi po federalnom nastavnom planu «usljed određenih političkih pritisaka», te kako je do sada izdavao svjedočanstva jer su ona djeci trebala. Kasim Korjenić pita se kako je Milanović do sada izdavao diplome Bošnjacima. Najobičnijim lažima naziva Milanovićeve tvrdnje kako nije upoznat kako se nastava izvodi za bošnjačku djecu. – Ako ne zna šta se događa kako je godinama ranije potpisivao svjedočanstva – pita se Korjenić.

(Kliker.info)

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku